Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

Fındık mı ceviz mi badem mi

Kuruyemişlerin her birinin sağlık bombası doğal mucizeler olduğu kesin. Sağlığına düşkün herkes onlardan faydalanmalı. Ama biraz akıllıca! Yapacağınız şey son derece basit. Haftada...

24 Mart 2017 | 912 okunma

Kuruyemişlerin her birinin sağlık bombası doğal mucizeler olduğu kesin. Sağlığına düşkün herkes onlardan faydalanmalı. Ama biraz akıllıca!
Yapacağınız şey son derece basit. Haftada iki-üç kez fındık, antepfıstığı, yer fıstığı, ceviz ya da badem gibi bir kuruyemişin 30 gram kadarını tüketmek.
30 gram meselesi önemli, çünkü bunların hepsinin de 100 gramı yaklaşık 600 kalori enerji içeriyor. Avuç avuç yediğinizde “kilo alma” riskiniz var, bu nedenle 30 gramla yetinmeniz lazım.
Bu miktar kuruyemişte en fazla 180-200 kalori bulunuyor.
İkinci dikkat edeceğiniz nokta onları herhangi bir işlemden geçirmeden doğal halleriyle tüketmek.
Kavurma, tuz-yağ-şeker ekleme, baharatlarla kombine etme gibi işlemlerden geçirildiklerinde yapılarındaki faydalı unsurların pek çoğu uçup gidiyor, geriye sadece kalorileri kalıyor.
Peki, bunların hangisi daha değerli? Hangisine daha çok ağırlık vermeli?
O soruların yanıtını aşağıdaki kutuya bıraktık.
Buyurun...
Ceviz omega-3, fındık E vitamini,badem kalsiyum zengini

Sert kabuklu yemişlerin hepsinin ortak özellikleri şu: Vitamin, mineral içerikleri güçlü, posaları bol, bitkisel protein zenginlikleri fazla, yağları sağlıklı ama bazı detaylar tabii ki var. İşte onlar...
1- Protein bakımından en zengin olanı badem. 30 gram bademde 6 gram kadar protein bulunuyor. Bu miktar cevizde 4’e, fındıkta 3’e düşüyor.
2- E vitamini zenginliği yönünden fındık başı çekiyor. 30 gram fındık günlük E vitamini ihtiyacınızın neredeyse yarısını karşılayabiliyor. Fındıktaki proteinin kalitesinin de yüksek olduğunu ve fındığın aynı zamanda demir zengini bir besin olarak tanımlandığını da hatırlatalım.
3- En çok omega-3 cevizde var. Ceviz folik asit ve magnezyum zenginliği ile de dikkati çekiyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 597 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.482 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 478 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 443 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 528 Okunma