Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

Ekmek mi, şeker mi daha zararlı?

Soru güzel ama yanıt pek iç açıcı değil. Tavsiyem şu: Ekmek mi, şeker mi sorusuna yanıt aramak yerine bu ikiliyi mümkün olduğu kadar az yiyip içmenin bir yolunu bulmaya çalışın. Önce şunu...

06 Mart 2018 | 2.080 okunma

Soru güzel ama yanıt pek iç açıcı değil. Tavsiyem şu: Ekmek mi, şeker mi sorusuna yanıt aramak yerine bu ikiliyi mümkün olduğu kadar az yiyip içmenin bir yolunu bulmaya çalışın.

Önce şunu itiraf edelim: Sadece biz değil, hangi coğrafyada yaşarsa yaşasın, yaşı, işi, mesleği, ekonomik gücü ne olursa olsun beyaz un ve şekerden hoşlanmayanların sayısı son derece sınırlı.
Fırın, pastane ürünü beyaz un bombalarını da, vıcık vıcık şeker kaynayan tatlıları da hepimiz seviyoruz.
Ne var ki son yıllarda ardı ardına yayınlanan bilimsel çalışmalar her iki besinin de sağlığımız için son derece ciddi tehditler olduğunu gösteren kanıtlarla dolu.
Kısacası şekerden de, beyaz undan da uzak durmamızda fayda var. Dahası bu işe çocukluk çağlarında başlamak ve ölene kadar sürdürmek zorundayız.
Peki süreci bugünden başlatırsak, ikisinden birden değil de önce birinden vazgeçmeye karar verirsek önceliği hangisine verelim? Hangisi daha zararlı? Ekmek mi, şeker mi?
Soru güzel ama yanıt pek iç açıcı değil.
Toz şekerin de, beyaz ekmeğin de kan şekerini yükseltme ve insülin patlamalarına yol açma potansiyelleri, yani bilimsel adıyla glisemik indeksleri aşağı yukarı aynı.
Tavsiyem şu: Ekmek mi, şeker mi sorusuna yanıt aramak yerine bu ikiliyi mümkün olduğu kadar az yiyip içmenin bir yolunu bulmaya çalışın.
Bunlardan gelen zararları azaltmak istiyorsanız da “her gün düzenli yürüyüş yapma” yani “egzersiz alışkanlığı” kuralını devreden asla çıkarmayın.

Önemli bir test: Hemoglobin A1C (HbA1c)

Kan şekerimizin belli hudutlar içinde tutulması zaruri. Kan şeker düzeyinin belli rakamların üzerine çıkması ise son derece tehlikeli. Risk rakam yükseldikçe artıyor.
Kan şekerinin son üç aylık ortalamasını takipte kullanılan HbA1c testinin önemi de bu noktada başlıyor. Test diyabetli birinin son üç aydaki şeker dengesinin durumu hakkında bize fikir veriyor.
Ama testin faydası sadece bununla sınırlı değil. HbA1c testini yalnızca diyabet takibinde kullanmak yerine sağlığın takip ve planlanmasında kullanmakta da fayda var.
Nedeni şu: Sağlıklı birinde bile kan şekerinin ufak tefek oynamaları önemli bir tehdit.
HbA1c’deki yüzde 1’lik bir artış bile kalp krizi, inme riskinde artışa yol açabiliyor. 

Fast food besinler neden tehlikeli?

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 437 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 655 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.488 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 481 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 445 Okunma