Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

Denge sorununuz varsa dikkatli olun!

Denge bozuklukları önemli bir sorun... Bazen beyin, beyincik, omurilik, bazen de iç kulak sorunları ile ilişkililer. Tabii başka nedenleri de olabiliyor. Dengesizlik en çok da yaşlı insanları tehdit ediyor. Uzmanlara göre yaşı...

05 Eylül 2017 | 1.044 okunma

Denge bozuklukları önemli bir sorun... Bazen beyin, beyincik, omurilik, bazen de iç kulak sorunları ile ilişkililer. Tabii başka nedenleri de olabiliyor.
Dengesizlik en çok da yaşlı insanları tehdit ediyor. Uzmanlara göre yaşı 60’ı geçen her üç kişiden biri önündeki ilk bir yıl içinde “düşme sorunu” yaşamaya aday. Bu olasılık 80 yaş sonrasında yüzde 50’ye kadar yükselebiliyor.
Düşmelerin en az yüzde 10’u ciddi sakatlıklar, kırıklar, doku travmalarıyla sonuçlanıyor. Özellikle kalça, kol ve ayak bileği kırıkları çok önemli sağlık sorunları yaratıyor. Bu nedenle denge bozukluklarına karşı dikkatli olmalıyız.
Önce şunu iyice kafamıza yerleştirelim. 50 yaş sonrasında ne kadar düzenli egzersiz yaparsak, düşme riskimiz o oranda azalıyor.
Alkol, ilaçlar (yatıştırıcılar, uyku hapları, antidepresanlar), bazı hastalıklar (Parkinson, hipotansiyon, şeker hastalığı, felçler) düşme riskimizi artırabiliyor.
Kulak ve göz sorunları da dengemizi bozabiliyor.
Yerdeki kablolar, kayan halılar, ıslak zeminler, kötü kaldırımlar, kaygan zeminler de bizi düşürebiliyor. Peki, denge sorununuz olup olmadığını nasıl anlarsınız? O sorunun yanıtı da diğed kutuda. Testi siz de deneyin derim...

BİR CEVAP

DENGE TESTİ YAPTINIZ MI?

Dengenizde bir problemin olup olmadığını anlayabilmeniz için Harvard’lı Dr. Harvey B. Simon şu testi öneriyor...
* Kaymayacağından emin olduğunuz bir sandalyeden, ellerinizi kullanmadan kalkın.
* İkinci denemede, kalkarken ayaklarınız bitişik ve gözleriniz kapalı olsun.
* Aynı anda hem yürüyün hem konuşun.
* Sanki bir ip üzerinde yürüyormuş gibi, ayaklarınızı düz bir hatta birbirinin önüne atarak yürüyün.
* Tek ayağınız üzerinde dururken dişlerinizi fırçalamaya çalışın.
Eğer bu testleri uygularken sonuçlar sallantılı bir zeminde duruyormuşsunuz duygusu veriyorsa, doktorunuzdan “yürüyüşünüzü, dengenizi, ayaklarınızdaki hissi, hızla ayağa kalktığınızdaki kan basıncınızı” kontrol etmesini isteyin.
Yaşlandıkça denge sorunlarınızın sıklaşacağını unutmayın. Evinizdeki yaşlıların, aile büyükleriniz ve dostlarınızın “denge” konusunda uyanık olmalarını sağlayın.

KISA BİLGİ
 
GAZ AZALTAN 6 DOĞAL DESTEK 
- Acidophilus ve bifidus grubu probiyotik bakteriler içeren destekler
- Zencefil desteği
- Aktif kömür destekleri
- Frukto-oligosakkaridler ve diğer prebiyotik takviyeler
- Pepermint oil destekleri
- Sindirim enzimleri yani amilaz, lipaz, laktaz, proteaz içeren hazım destekleri

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 665 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 513 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 803 Okunma