Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

Bir enerji hırsızı: hipotiroidi

Kendinizi devamlı bitkin hissediyorsunuz. Hatta bazen depresyonda olduğunuzdan bile şüpheleniyorsunuz. Çevrenizdekilerden "yorgun ve solgun" göründüğünüze dair uyarılar alıyorsunuz. Peki sorun ne? Yorgunsunuz! Enerji seviyeniz...

06 Eylül 2016 | 1.134 okunma

Kendinizi devamlı bitkin hissediyorsunuz. Hatta bazen depresyonda olduğunuzdan bile şüpheleniyorsunuz. Çevrenizdekilerden "yorgun ve solgun" göründüğünüze dair uyarılar alıyorsunuz. Peki sorun ne?

Yorgunsunuz! Enerji seviyeniz müthiş azaldı, neredeyse bitme noktasında.
Kendinizi devamlı bitkin hissediyorsunuz. Hatta bazen depresyonda olduğunuzdan bile şüpheleniyorsunuz. Ayrıca bir türlü geçmeyen o tatsız kas ve eklem ağrıları da canınızı sıkıyor.
Bitmedi! Kilonuzu korumakta da güçlük çekiyorsunuz. Çok kolay kilo almaya ve zor kilo vermeye başladınız. Saçlarınız da sanki size ihanet ediyor, cansız, mat görünüyor ve çabuk kırılıyor. Tırnaklarınız bile sağlıksız.
Çevrenizdekilerden “yorgun ve solgun” göründüğünüze dair uyarılar alıyorsunuz. Ne yaparsanız yapın göz çevrenizdeki ve yüzünüzdeki şişlikler de bir türlü geçmiyor.
Cildinizdeki kuruluk, ayaklarınızdaki şişme ve giderek kronikleşen kabızlık problemi ise ayrı birer dert olma yolunda.
Üstelik sürekli uyumak istiyorsunuz. Hafızanız da bir garipleşti. Unutkansınız. Konsantre olamıyorsunuz. Ayrıca devamlı da üşüyorsunuz. Peki sorun ne?

UNUTMAYIN
Sinsi, sessiz ve yavaş...
Hipotiroidi çok yavaş gelişen, sessiz ve sinsice seyreden bir sağlık sorunu. Bu nedenle de sıklıkla gözden kaçar. Akla gelmez pek.
Peki ne zaman yetersiz çalışan bir tiroit beziniz olduğundan kuşkulanmanız gerekiyor? Yazının girişindeki belirtilerden biri ya da birkaçı alarma geçmeniz için yeterli aslında.
Yani soğuğa ve sıcağa dayanıksızlık, yorgunluk, kabızlık ve seste kalınlaşma gibi belirtiler herkese tiroit bezinin yetersiz çalıştığını düşündürmeli.
Dermatologlara gitmenize ya da paranızı yeni kremlere yatırmanıza neden olan cildinizdeki kuruluk ve kalınlaşma da hipotiroidinin ilk belirtisi olabilir.
Tiroit beziyle ilgili diğer problemlerde de olduğu gibi bu durumda da hemen bir TSH testi yapılmalı, serbest T3 ve serbest T4 adı verilen tiroit hormonlarının kandaki düzeyleri de analiz edilmeli.

AMAN DİKKAT

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 665 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 513 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 803 Okunma