Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

10 soruda tiroit hastalıkları

Tiroit bezi hastalıkları ya da guatr sorunu bizde, özellikle de kadınlarımızda en sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biri. Diğer taraftan tiroit bezinin az çalışması da, çok...

21 Aralık 2016 | 1.656 okunma


Tiroit bezi hastalıkları ya da guatr sorunu bizde, özellikle de kadınlarımızda en sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biri.
Diğer taraftan tiroit bezinin az çalışması da, çok çalışması da akla hayale gelmez problemlere yol açabiliyor. Mesela cinsel güç kaybı nedeniyle incelenen bir erkekte ya da kısırlık nedeniyle tetkik edilen bir kadında esas sebebin gözden kaçmış bir tiroit yetersizliği olduğu saptanabiliyor. Özetle tiroit hastalıklarının girmediği kılık, taklit etmediği hastalık neredeyse yok gibi. İşte onlardan bazıları...
Kolesterolü etkiler mi
Tiroit bezinin az çalıştığı durumlarda kolesterol seviyeleri yükselebilir ve zamanında müdahale edilmezse damar sertliği süreci hızlanabilir. Kanda kolesterol değerlerinin beklenmedik şekilde yükseldiği durumlarda tiroit bezinde bir problem (hipotiroidi yani tiroit tembelliği) olup olmadığı da araştırılmalıdır. Ayrıca tiroit bezi hastalıklarında çarpıntı, ritim bozuklukları ve kalp yetmezliğine de rastlanabilir. Kısacası tiroitle ilgili her sorun kalp ve damar sağlığını etkileyebilir.
Romatizmaya yol açar mı
Tiroit hastalıkları kas ve iskelet sistemini de etkiler. Tiroit bezinin az çalıştığı durumlarda kas ve eklemlerde ağrılar (miyalji) görülebiliyor. Bu durum hastaların gereksiz yere romatizmal testlerden geçmesine, hatta romatizma tedavisi görmesine neden olabilir.
Tiroit doğrudan eklem iltihabı yapmaz ama eklemlerde en az iltihaplı artritler kadar ağrıya yol açabilir. Tiroit bezinin az çalıştığı durumlarda kas erimesi ve kas güçsüzlüğüne de sık rastlanır.
Depresyona sebep olur mu
Tiroit bezi metabolizma hızının temel belirleyicisidir. Bez yeteri kadar tiroit hormonu üretmediğinde –az ya da yavaş çalıştığında– beyin fonksiyonlarında da yavaşlama ve bozulmalar görülebilir.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 665 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 513 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 803 Okunma