Ömer Lekesiz Yeni Şafak Gazetesi

Dava âdâbı

Dava âdâbından önce davanın genel bir tanımını hatırlatalım: Dava, La ilahe illallah hükmünü yaymak, La ilahe illallah Muhammedün Resulullah kavlince (ahdince) yaşamak ve insana (varlığın...

29 Haziran 2018 | 85 okunma

Dava âdâbından önce davanın genel bir tanımını hatırlatalım:

Dava, La ilahe illallah hükmünü yaymak, La ilahe illallah Muhammedün Resulullah kavlince (ahdince) yaşamak ve insana (varlığın tamamına) Yaratan’dan ötürü değer vermektir.

Bunlara dair niyet, istikamet ve pratikler ise kendi tanımlarında mündemiçtir. Hz. Peygamber’in, râşid halifelerin, sahabenin, tabiinin, imamların, irfan sahiplerinin, ulemanın, fatihlerin ve münevverlerin bu manada ortaya koydukları örnekler dava sahipleri için bağlayıcıdır.

Özü itibariyle tanımladığımız bu bağlayıcılığın, müşahhas esasları ise dava âdâbı başlığı altında toplanılabilecek hususlardan oluşur.

Bu hususlardan birkaçı, Allah korkusu, Allah’a ve Peygamberi’ne itaat, ilim, akıl, adalet, doğru siyaset, merhamet, kin tutmamak, cömertlik, istişare, samimiyet, saygı, gıybetten uzak durmak, sır tutmak, dostluk, vefakârlık, fedakârlık, yardımlaşma...dır.

Seçim sürecinde, daha önceden dava ehli olduklarını söyleyen kimi kalem (fikir) erbabının (kamuoyu oluşturma kabiliyetine ve imkânına sahip olanların) nerede ve nasıl durduklarına, davanın yukarıda arz ettiğim mana ve âdâbından bakmaya çalıştım.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ukbe b. Nâfi’nin cehdi 02 Mayıs 2024 | 401 Okunma İslâmî hareketten kavramlar savaşına… 30 Nisan 2024 | 138 Okunma İslâmcılık teriminin siyasî soykütüğü 27 Nisan 2024 | 161 Okunma Siyonazilerin vasıfları 23 Nisan 2024 | 103 Okunma Altın Buzağı’dan Kızıl Düveye 20 Nisan 2024 | 263 Okunma