Mensur Akgün Karar Gazetesi

Marx’ın yapamadığını Oxfam yapabilir mi?

Başlıktaki kıyaslama aslında çok adil değil. Marx, gelir adaletsizliğini gidermekten çok adaletsizliği ortaya çıkarttığına inandığı sistemi değiştirmek, tarihin doğrusal olarak...

18 Ocak 2023 | 282 okunma

Başlıktaki kıyaslama aslında çok adil değil. Marx, gelir adaletsizliğini gidermekten çok adaletsizliği ortaya çıkarttığına inandığı sistemi değiştirmek, tarihin doğrusal olarak gördüğü akışını hızlandırmak istedi. Üretim süreci içinde gerçekleşen, siyaset ve ideolojiyle beslenen sömürüyü ortadan kaldırmaya çalıştı.
Özünde bir yardım kuruluşu olan Oxfam ise bir süredir hazırladığı raporlarla gelir dağılımındaki adaletsizliği giderecek yöntemler öneriyor, çok zenginlerden, özellikle de son bir kaç yıl içinde servetine servet katanlardan bir tür varlık vergisi alınsın diyor. Ancak Oxfam’ın maksadı Marx’ın aksine sistemi korumak, kendi kendine zarar vermesini önlemek.

Oxfam’ı sanırım Marx’tan ziyade Piketty ile kıyaslamak gerek. Ne de olsa o da gelir dağılımın daha adaletli olması gerektiğini söylemiş, Maltus, Richardo ve Marx’ın yazdıklarıyla başlayan analizlerini, Kuznets’in eleştirisiyle sürdürmüştü. Piketty 2014 yılında yayınlanan, yayınlanır yayınlanmaz da çok satanlar listesine giren kitabında Oxfam gibi zenginlerden küresel çapta vergi alınsın demişti.

***

Verginin adaletsizliğin giderilmesine yardımcı olup olmayacağı, paralarına “cennet” bulmak...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Goliascı şairlerin sözleri Orff’un müziğiyle birleşince… 05 Mayıs 2024 | 65 Okunma Kavramlar arasında boğulmaya çalışılan bir öğrenci hareketi... 01 Mayıs 2024 | 67 Okunma Sakin geçen bir 24 Nisan’ın ardından… 28 Nisan 2024 | 107 Okunma Diplomaside hareketli bir hafta... 24 Nisan 2024 | 135 Okunma Garip savaş... 21 Nisan 2024 | 98 Okunma