Kerim Ülker Dünya Gazetesi

Ziylan, Rus Yandex’in ilk yabancı iş ortağı oluyor

Ankara-Washington arasındaki “vergi savaşları” Türkiye’yi yeni bir arayışa itiyor. Çin ile ikili ticaretini artıran Türkiye’nin ticaretteki yeni partneri Rusya oluyor. İki ülke arasında yaşanan uçak...

27 Ağustos 2018 | 158 okunma

Ankara-Washington arasındaki “vergi savaşları” Türkiye’yi yeni bir arayışa itiyor. Çin ile ikili ticaretini artıran Türkiye’nin ticaretteki yeni partneri Rusya oluyor. İki ülke arasında yaşanan uçak krizi ile büyük bir yara alan Moskova-Ankara arasındaki ilişkiler şimdilerde deyim yerindeyse su sızdırmaz seviyede. Örneğin 2017’nin Ocak-Mayıs dönemindeki ikili ticaret 7.8 milyar dolar iken bu rakam 2018’in aynı döneminde yüzde 46 artarak 11.4 milyar dolara dayanmış durumda. Öyle ki Türkiye, Rusya’nın genel dış ticaret hacmi sıralamasında yüzde 3.5 ile 7’nci basamaktan yüzde 4.2 ile 5’inci basamağa ulaşarak kısa dönemde hızla yükseltmiş durumda.

Turizmde de durum farksız değil.

Rusya kısa süreliğine Almanlara devrettiği turist sayısındaki liderliği yaz mevsiminin gelmesiyle yine devraldı.

Şimdilerde iki ülke arasında önemli bir gelişme daha yaşanıyor. Bu gelişme ise e-ticaret alanında.

Bilindiği gibi Rusya’nın iki önemli markası, arama motoru Yandex ile finans devi Sberbank ortak olarak ülkenin en büyük ticaret ticaret platformlarından birini kurdu. Yandex.market adındaki bu e-ticaret platformu Çin’in Alibaba’sı, ABD’nin Amazon’u olmak istiyor.

Bunun için de uluslararası alanda işbirliklerini artırmak peşinde olan bu platforum ilk küresel işbirliğini ise Türkiye ile yapmaya hazırlanıyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk devi havacılıktan çekiliyor! 01 Ekim 2018 | 579 Okunma 5 milyar dolarlık sektör “ayakta” duramıyor 26 Eylül 2018 | 470 Okunma Pakistan’a “Hayat” verecek 2 milyar liralık dev yatırım 25 Eylül 2018 | 565 Okunma Katarlı yatırımcılar Bereket Döner’e ortak olmak istiyor 19 Eylül 2018 | 244 Okunma Kazakistan Başkanı Nazarbayev Ali Koç’u yatırıma davet etti 17 Eylül 2018 | 422 Okunma