İsmet Berkan Hürriyet Gazetesi

İnsanlık yeni bir devrimin eşiğinde...

TAM olarak dört gün önce, 21 Haziran'da Amerikan Ulusal Sağlık Kurumu (NIH) gen değiştirme teknolojisinin insan üzerinde denenmesi için gereken izni verdi. Aslında DNA’da bazı bölgelerin tekrar ettiği 1987’de ilk...

25 Haziran 2016 | 1.709 okunma

TAM olarak dört gün önce, 21 Haziran'da Amerikan Ulusal Sağlık Kurumu (NIH) gen değiştirme teknolojisinin insan üzerinde denenmesi için gereken izni verdi.

Aslında DNA’da bazı bölgelerin tekrar ettiği 1987’de ilk olarak bulunmuş, sonra bunun bakteriler ve virüslerden tutun da insan hücrelerine kadar DNA’nın olduğu her yerde görüldüğü fark edilmişti.

2002 yılından beri CRISPR adı verilen bu yeni durumun ve ona uygun teknolojinin insanlık yararına nasıl kullanılabileceği, bu sayede bazı hastalıkların tedavisinin mümkün olup olmayacağı araştırılıyor. Türkiye’de de bu konuda çalışan biyolog, doktor ve kimyacılar var.

CRISPR adı verilen gen bölgesiyle ilgili DNA bölümlerine ‘CAS’ adı veriliyor ve bu bölümlerin hücrede ne işe yaradığı tek tek ayırt edilmeye, belirlenmeye çalışılıyor. Şimdilik bunların hücrenin veya organizmanın bağışıklık sistemiyle olan bağlarının önemli miktarı belirlendi bile.

ANAHTAR T-HÜCRELERİNDE

İnsan vücudunun kendi bağışıklık sisteminin en önemli parçası T-hücreleri adını taşıyor. Mesela kanserli hücre, kendi DNA’sında T-hücrelerini tanıyan ve onları aldatıp kendini zararsız gösteren bir değişime uğramış hücre. Öbür türlü, T-hücresi kanserli hücreyi tanıyor ve zaten onu öldürüp vücut dışına atıyor.

Peki ne yapılabilir de T-hücrelerinin kanserli hücreyi tanıması sağlanabilir?

Bir de tersi var: Ne yapılabilir de kanserli hücrenin T-hücrelerini aldatmasının önüne geçilebilir?

Bu birbirinin tersi olan ama aynı neticeyi, yani kanserin vücudun kendisi tarafından yok edilmesi neticesini verecek olan yol, bugün kanserle savaş konusunda en merkezi konumlardan birini işgal ediyor. Dünyanın dört bir yanında bilimciler bu iki yoldan birini veya ikisini birden bulmak, üstelik bunu bütün kanser tipleri için ayrı ayrı bulmak üzere çalışıyorlar.

MEME KANSERİNDE BAŞARILI

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu diye bir sorunumuz yok mu? 23 Kasım 2016 | 2.360 Okunma Genetiği değiştirilmiş insan kanseri yenecek mi? 19 Kasım 2016 | 610 Okunma Mafyaların hortlaması riski... 18 Kasım 2016 | 1.640 Okunma Küreselleşmenin intikamını sol değil sağ mı alacak? 16 Kasım 2016 | 412 Okunma Çatlaktan içeri sızan ışık... 12 Kasım 2016 | 1.054 Okunma