İsmet Berkan Hürriyet Gazetesi

Devleti yeniden kurmak kolay olmayacak

TÜRKİYE yetişmiş, hem de iyi yetişmiş insan kaynağı konusunda zaten ciddi sıkıntıları olan bir ülke. Yüksek nitelik, ciddi bilgi ve uzmanlık gerektiren işlerde özel sektör bile kaliteli eleman bulmakta zorluk...

02 Eylül 2016 | 1.334 okunma

TÜRKİYE yetişmiş, hem de iyi yetişmiş insan kaynağı konusunda zaten ciddi sıkıntıları olan bir ülke.

Yüksek nitelik, ciddi bilgi ve uzmanlık gerektiren işlerde özel sektör bile kaliteli eleman bulmakta zorluk çekiyor, çoğu zaman ‘ehveni şer’ ile idare etmek zorunda kalıyor.

Devlette ise durum daha ciddi. Zaten en azından son 40 yıldır Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden mezun olanlar artık devlette çalışmayı o kadar da tercih etmiyor. Devletin kendisinin burs verip yurtdışında lisansüstü ve doktora eğitimine gönderdiklerinin önemli bir bölümü ise bugün şüphe altında.


YARGININ YARISINI İŞTEN ATTIK
Şöyle düşünün: Bütün yargıç ve savcılarımızın yarıya yakınını işten çıkarmış durumdayız ve hâlâ daha hakkında soruşturma devam eden, yani meslekten atılmaları için işlemleri başlatılan iki bine yakın isim daha var.

Yargı, devletin en önemli fonksiyonlarından biri. Ve devlet adına yargı hizmetini sunanların beşte üçünü bir anda işten çıkardığımızda bu hizmetin verilmesinde ciddi aksamalar olacağını tahmin etmek için çok da âlim olmak gerekmiyor.

Hadi bu aksamayı ‘geçici’ kabul etsek bile, bu kadar insanın gidişinin yarattığı boşluğu nasıl dolduracağız? Nereden bulacağız hâkim ve savcılarımızı? Kenarda bekleyen ve hâkim veya savcı olma yeterliliğine sahip bu kadar insan var mı? Yoksa istemesek de ‘ehveni şer’ ile mi yetineceğiz?

Polisi ele alın. Bütün birinci ve ikinci sınıf emniyet müdürlerinin yarıdan fazlası meslekten çıkarıldı; pek çoğu hapiste zaten.


BU KADAR POLİS MÜDÜRÜNÜ NEREDEN BULACAĞIZ?
Polisin diğer adı ‘kanun uygulama kuvveti’. Yani önümüzdeki dönemde ‘kanunların uygulanması’nda ciddi zorluklar yaşanacağını şimdiden tahmin edebiliriz. Ama sadece bu da değil. Polisin bir başka şapkası da ‘adli kolluk’ göreviyle ilgili; yani soruşturmalarda savcıların başlıca yardımcıları polisler.

Peki en yüksek rütbeli, çoğu yönetici pozisyonunda bunca polisi işten attığımıza göre, acaba adli soruşturmalarımızın kalitesi bundan nasıl etkilenecek?
Ve aynı soru: Eksilen bu polislerin yerini nasıl ve nereden dolduracağız? Hangi insan kaynağımızla?

Devam edelim. Maliye Bakanlığı’nın en önemli fonksiyonlarından biri vergi denetimi. Biz vergi denetim elemanlarımızın hatırı sayılır bir bölümünü (üçte bire yakını) işten çıkardık.

Nasıl yapacağız vergi denetimini? Onlardan boşalan yerleri hangi insan kaynağıyla dolduracağız?

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu diye bir sorunumuz yok mu? 23 Kasım 2016 | 2.360 Okunma Genetiği değiştirilmiş insan kanseri yenecek mi? 19 Kasım 2016 | 610 Okunma Mafyaların hortlaması riski... 18 Kasım 2016 | 1.640 Okunma Küreselleşmenin intikamını sol değil sağ mı alacak? 16 Kasım 2016 | 412 Okunma Çatlaktan içeri sızan ışık... 12 Kasım 2016 | 1.054 Okunma