İsmet Berkan Hürriyet Gazetesi

‘Böcek’ davası bitti, ‘Paralel’e atıf bile yok

TÜRKİYE, 17 Aralık 2013 sabahı güne müthiş sansasyonel gözaltı kararları ve uygulamalarıyla başladı. Ve biz o günden itibaren 'Paralel yapı' adı da verilen bir gizli güçle tanıştık. Fethullah...

01 Temmuz 2015 | 4.338 okunma

TÜRKİYE, 17 Aralık 2013 sabahı güne müthiş sansasyonel gözaltı kararları ve uygulamalarıyla başladı. Ve biz o günden itibaren 'Paralel yapı' adı da verilen bir gizli güçle tanıştık.

Fethullah Gülen'in çevresinde örgütlenen 'Gülen cemaati' adı da verilen oluşum, devlete sızmak, özellikle polis ve adliye teşkilatında güç kazanıp bu gücü kendi özel gündemleri için kullanmakla suçlanıyordu.
Suçlamalar hafife alınacak gibi değildi; suçlamayı yöneltenler de öyle. Bu bağlamda gündeme gelen ilk suçlamalardan biri, Başbakanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan'ın özel evindeki ve resmi Başbakanlık Konutu'ndaki iki ayrı çalışma odasında çıkan dinleme cihazlarıyla ilgiliydi. Bu cihazları 'Paralel yapı'nın koyduğu öne sürülüyordu.
Kasım 2014'te nihayet bu 'böcek soruşturması' tamamlandı ve Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Durak Çetin iddianamesini mahkemeye teslim etti. Hatırlayanlar çıkacaktır, bu köşede Savcı Çetin'in iddianamesini 5 yazı boyunca özetlemeye çalıştım. (26, 27, 28, 29 Kasım ve 3 Aralık 2014'te.)
Bu iddianameden öğrendik ki, 'böcek'ler aslında 2011 yılının aralık ayının son günlerinde bulunmuştur ama Başbakanlık nedense uzunca bir süre konuyu savcılığa intikal ettirmemiş, onun yerine önce hiçbir adli yetkisi olmayan MİT tarafından konu 'soruşturulmuş', ardından da böceklerin bulunmasının üzerinden bir yılı aşkın süre geçtikten sonra nihayet adli soruşturma yetkisi de olan bir kurum olan Başbakanlık Teftiş Kurulu görevlendirilmiş, savcılığın resmen soruşturmaya başlayabilmesi için 2014 yılına kadar beklenmişti. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın odasında dinleme cihazı bulunması gibi ciddi bir konunun adli soruşturmasının bu kadar geç yapılması anlaşılır değil.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deve kuşu gibi kafayı kuma gömmenin sahiden bir faydası olabilir mi? 05 Aralık 2025 | 97 Okunma İnsanlığın yüzlerce yılda oluşturduğu birikime ne oldu? 04 Aralık 2025 | 181 Okunma Orta gelir tuzağı: 17 yıldır aklı başında herkes aynı çözümü öneriyorken… 28 Kasım 2025 | 225 Okunma Suriye’deki PKK ne olacak? Bu kanaat önderleriyle işimiz çok zor… 26 Kasım 2025 | 113 Okunma Suriye’deki PKK ne olacak? Bu kanaat önderleriyle işimiz çok zor… 26 Kasım 2025 | 89 Okunma