İsmail Kılıçarslan Yeni Şafak Gazetesi

Kitleden kütleye

Şöyle bir tehlike var: Verilmiş cevaplarla yetinmelerin çağındayız. Daha doğrusu, karşımıza konulan cevaplar rafından seçim yapmayı, yapabilmeyi “düşünme ameliyesi” zannediyoruz....

05 Aralık 2017 | 3.197 okunma

Şöyle bir tehlike var: Verilmiş cevaplarla yetinmelerin çağındayız. Daha doğrusu, karşımıza konulan cevaplar rafından seçim yapmayı, yapabilmeyi “düşünme ameliyesi” zannediyoruz. Oysa düşünmek, soruyu ve sorunu mahsuslaştırıp “cevabı bulmayı önemsemeden” iz üzerinde giderek gerçekleşebilecek bir şeydir.

Cevap, düşünceyi öldürür. Dahası, bir sorunun peşine düşmeyi göze alamayıp sadece verilmiş cevaplardan seçim yaparak yaşamak insanı da, insanlığı da bitirir.

Bugün en çok özgürlük bahsinde karşımıza çıktığını görürüz “cevaplar kategorisi”nin. Kendini özgür zanneden bireyin yaptığı şey sadece “seçilebilir duygular, nesneler, kavramlar” rafından bir şey seçip hayatına devam etmektir.

Bir kez söylemiştim. Bir kez daha söylemekte niçin beis olsun? Cep telefonu kullanma işini bir sorun olarak tanımlamayı kendimize teklif etmediğimiz sürece özgürlük tanımımız cep telefonlarından bir cep telefonu satın almak; onun rengini, kılıfını, kapağını seçince kendimizi “birey hissetmek” ile sınırlı kalacak.

Ne var ki burada bizim büyük çaresizliğimiz şudur: Bugünün dünyasında “cep telefonu kullanmamak” da “verilmiş cevaplar rafı”ndaki yerini almış bir meseledir. Bugün “alternatif” sandığımız hemen her şey aslında ana akımın içinde kalmanın, insan tekini ana akımın içinde tutmanın bir yoludur.

Neticede geniş kitlelere doğayı sevdiren Serdar Kılıç’ın “bu projede tek bir ağaç kesilmedi” diyerek site reklamında oynadığı bir dünyadayız. “Dağa çıkmayı” devasa bir spor ürünleri pazarının içine yerleştirerek içini boşaltan bir dünyada yaşıyoruz.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bi şey yapmalı! 28 Nisan 2024 | 392 Okunma Sosyal çürüme yazıları 5: Varlık vehmi cumhuriyeti 27 Nisan 2024 | 334 Okunma Sosyal çürüme yazıları 4: Ahlâkî pozculuk cumhuriyeti 23 Nisan 2024 | 442 Okunma Sosyal çürüme yazıları 3: Şişirilmiş dudaklar cumhuriyeti 20 Nisan 2024 | 913 Okunma Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti 16 Nisan 2024 | 958 Okunma