İsmail Kılıçarslan Yeni Şafak Gazetesi

Beykoz’dan bildiriyorum

Cumhur İttifakı’nın Beykoz Belediye Başkan Adayı Murat Aydın, anketlerde en yakın adaya 30 puan civarında fark atmış görünüyor. Ben de “rahatlıkla seçim kazanacak” bir adayın halet-i ruhiyesini...

17 Mart 2019 | 299 okunma

Cumhur İttifakı’nın Beykoz Belediye Başkan Adayı Murat Aydın, anketlerde en yakın adaya 30 puan civarında fark atmış görünüyor. Ben de “rahatlıkla seçim kazanacak” bir adayın halet-i ruhiyesini öğrenmek amacıyla basıyorum kayıt tuşuna.

İlk sorum biraz kişisel: “Başkanım, 20 yıl Zeytinburnu’nu yönettikten sonra bu değişiklik size nasıl hissettirdi?” Aydın, “yepyeni bir heyecan, yepyeni bir enerjiyle doluyum. Adeta ilk kez bir başkanlığa aday olmuş gibi hissediyorum” diyerek cevap veriyor.

Bir bakıma “İstanbul’un merkezdeki taşrası” olarak tanımlanabilecek Beykoz için en mühim sorun imar sorunu elbette. Tamam, tapuların çoğu verilmiş ama imar meselesinin ve buna bağlı olarak kentsel dönüşümün nasıl gerçekleşeceği bir muamma. Üstelik “Boğaz ön görünüm” yüzünden yıkım ya da tadilat yapılamayan çok sayıda binanın varlığı da bir başka mesele. Beykoz Belediyesi’nin sahildeki binasına giderken bile sağlı sollu “yıkılmamış, tadilat da görmemiş” harabe yapıya rastlamak mümkün.

“Nasıl olacak?” diye soruyorum Murat Aydın’a. “Üç önemli meselem var” diyor; “İlki, Beykoz’un seneler içerisinde çeşitli sebeplerle kesintiye uğramış sahil boyunu kesintisiz olarak halkın kullanımına açmak. Binali Yıldırım Bey’in de sahillerle ilgili bir planlaması var. Dolayısıyla öncelik, Beykozluların sahili kullanabileceği bir düzenlemeye kavuşmak. İkincisi ise bazen tip projelerle, bazen tadilat tanımlamaları ile sahilin karşısındaki binalara çeki düzen vermek. Burada yasalardan ve düzenlemelerden kaynaklanan çok sıkıntı var. İnisiyatif kullanarak, hükümet ve büyükşehir destekli bir imar hareketi yakalayacağız. Üçüncüsü ise imar izinleriyle birlikte kentsel dönüşümü gerçekleştirmek… Bunu yaparken, İstanbul’un bence en sağlam komşuluk ilişkilerinin olduğu, insani ilişkiler konusunda örnek bir şehir olan Beykoz’un geliştirdiği bu kültürü yok etmeden dönüştürmek. Yerinde kentsel dönüşüm tek hedefimiz. Bunu başaracağız, başarmalıyız.”

“Sokakta en çok karşılaştığınız talep ne?” sorumun cevabına ise çok şaşırıyorum. “İmarla ilgili istekleri saymazsak en çok ‘AVM yap başkan, ama Beykoz kültürünü de bozma’ talebi aldığımı söyleyebilirim. Bu aslında Beykozlunun ‘yerel kalarak merkezileşme’ talebi bence. Yani hem İstanbul’la bütünleşmek hem de Beykoz olarak kalmak istiyor Beykozlular. Bunun yolu AVM yapmak değil ama. Bunun yolu, örnek güzellikte alışveriş caddeleri yapmak. AVM çirkinliğine ihtiyaç duymadan kent içi alışveriş sorununu çözebiliriz. Yerel kalarak merkezileşmek deyince yapmamız gereken budur diye düşünüyorum.”

Zeytinburnu’nda geride bıraktığı 20 yılda kendisini hep “mikro projeler uzmanı bir başkan” olarak hatırladığımızı söylüyorum, gözleri parlıyor Aydın’ın. “Sana kent tarımı projemden bahsedeyim” diyor heyecanla, “şimdi mahalleye dönüşmüş 20 köyü var Beykoz’un. Üretim destekleriyle, teşviklerle, ar-ge ve pazarlama ağıyla muazzam bir kent tarımı hamlesi var kafamda. Üstelik bazı köylerin bazı ürünlerini marka haline getirebiliriz. Bu ürünlere yönelik çok renkli hasat festivalleri düzenleyebiliriz. Beykoz kırsalını, Beykoz’un tamamının ihtiyacını karşılayacak bir tarımsal üretim alanı haline getirebiliriz.”

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
İsmailağa buluşması 04 Mayıs 2024 | 1.192 Okunma Sosyal çürüme yazıları 6: Gösterişli sefalet cumhuriyeti 30 Nisan 2024 | 3.471 Okunma Bi şey yapmalı! 28 Nisan 2024 | 416 Okunma Sosyal çürüme yazıları 5: Varlık vehmi cumhuriyeti 27 Nisan 2024 | 338 Okunma Sosyal çürüme yazıları 4: Ahlâkî pozculuk cumhuriyeti 23 Nisan 2024 | 452 Okunma