Hayrettin Karaman Yeni Şafak Gazetesi

Beklenen bir dergi

Bir zamanlar bu ülkede vaizlik vesikalarının iç kapağında “iman, ibadet ve ahlak dışında konuşmayı yasaklayan” bir talimat bulunurdu. O tarihlerde dinin muâmelât kısmı ile ilgili olarak konuşmak...

18 Aralık 2015 | 323 okunma

Bir zamanlar bu ülkede vaizlik vesikalarının iç kapağında “iman, ibadet ve ahlak dışında konuşmayı yasaklayan” bir talimat bulunurdu. O tarihlerde dinin muâmelât kısmı ile ilgili olarak konuşmak yasaktı; eğer mesela faiz aleyhinde konuşsanız hakkınızda soruşturma açılır, 163. maddeden ceza da alabilirdiniz.
Sonra o yasaklar tarihe karıştı, gerçi “Diyanet İşleri Başkanı'nın seküler düzen konusunda konuşmasını çok yanlış bulan, avukatların başörtüsüne şiddetle karşı çıkan” düzen avukatları hala var ama kimsenin onlara aldırdığı da yok.
Yine bir zamanlar parasını yastık altında tutmak istemeyen, ama harama (faize) de bulaşmaktan uzak duran Müslümanlar, kendileri bu paralarla üretim ve yatırım yapamadıkları için ne yapacaklarını bilemez halde idiler. 1985 yılında faaliyete geçen Özel Finans Kurumları (şimdiki adları katılım bankaları) bu ihtiyacı belli ölçüde karşıladı.
Şimdi önümüzde “ekonominin finansmanını İslâmî usule göre yapmak” gibi büyük ve önemli bir konu var. Bu konuya ait açıklamalara, ilmî çalışmalara, tartışmalara, kitaplara ve dergilere ihtiyaç tartışılamaz derecede zorunlu. Yeterli olmasa da bunlar yapılmıyor değil.
Bu yazıda, bahsettiğim ihtiyacın bir parçasını teşkil eden bir dergiyi ilgililerden destek istemek üzere tanıtmak istiyorum.
Türkiye'nin ilk ve tek aylık faizsiz ekonomi dergisi Ekoreel şöyle tanıtılıyor:
Dergimizin misyonu:
Genelde faizsiz ekonomi sistemi hakkında farkındalık oluşturup bilinirliğini arttırmak. Özelde de Katılım Bankacılığı sisteminin gelişimine ve pazar payının artmasına katkı sağlamak. Kobi ve ekonomistlere faizsiz sistem bakış açısıyla yol göstermek.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Köle ve cariye meselesi 12 Mayıs 2024 | 2.610 Okunma İslâm’da kadının değeri üzerine 05 Mayıs 2024 | 538 Okunma Niçin Diyanet 28 Nisan 2024 | 2.936 Okunma Tebliğ mi temsil mi? 21 Nisan 2024 | 308 Okunma Birkaç soru ve cevap 14 Nisan 2024 | 558 Okunma