Fehmi Koru Fehmi Koru

Türkiye Cumhuriyeti: Nice yüzyıllara…

Cumhuriyet’in henüz genç sayıldığı bir zaman diliminde doğdum; bir anlamda bugün 100. yılını kutladığımız Cumhuriyet’in son üç çeyreğinin tanığıyım. Her devlette...

29 Ekim 2023 | 247 okunma

Cumhuriyet’in henüz genç sayıldığı bir zaman diliminde doğdum; bir anlamda bugün 100. yılını kutladığımız Cumhuriyet’in son üç çeyreğinin tanığıyım.

Her devlette olduğu gibi, Türkiye Cumhuriyeti’nin hayatı da düz bir çizgiye sahip değil. 

Bir kere, kıtalar-aşan bir imparatorluğun mirasçısı Türkiye Cumhuriyeti. İmparatorlukların tasfiye edildiği bir dönemde, Osmanlı İmparatorluğu’nun yerine kuruldu. Kurucu kadro, savaşlarda yıpranmış, yenilgilerle morali bozulmuş bir halkı İstiklal Savaşı ile güvene kavuşturmuş, önceki dönemde aralıklarla denenmiş Meclis’li bir yönetime geçişi sağlayabilmişti.

İlk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün İstiklal Savaşı’nı kazanan ordunun başkomutanı da olması, hiç kuşkusuz, bir ailenin -Osmanoğulları’nın- yönetiminden halkın kendini yönetmesine geçişinde ve ardından yeni dönemin temellerinin atılmasında büyük yararı olmuştu.

Atatürk’ün sağlığında çok partiye geçişin iki kez denenmesi, denemelerin başarıya ulaşamamasına rağmen amaçlananın demokratik bir sistem olduğunu düşündürüyor.

Biraz gecikmeli de olsa, Cumhuriyet’in ilk çeyreğinin sonunda, çok partili demokratik sisteme de geçildi.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumhurbaşkanı Erdoğan 28 Şubat davası mahkumu yaşlı generallerin serbest kalmalarını sağladı.. Sevindim ama… 18 Mayıs 2024 | 2.154 Okunma Kobani davasında verilen cezalar, bana Almanya’da milyonların ölümünden sorumlulara yapılan muameleyi hatırlattı  17 Mayıs 2024 | 3.846 Okunma Bahçeli “İnşallah Türkiye değişmez” demişti.. Ülkemiz eski Türkiye’yi anımsatan ‘darbe’ sözcüğüne rağmen çok değişti… 16 Mayıs 2024 | 1.729 Okunma Üç polis devlet adamlarını töhmet altında bırakacak bir ‘kumpas’ mı kurmuş? ‘Andıç’ olayını hatırladım… 15 Mayıs 2024 | 3.476 Okunma Tasarruf tedbirleri patronları sevindirmiş.. Cadde ve sokaklarda LED ışıklandırmaya geçilecekmiş… 14 Mayıs 2024 | 2.205 Okunma