Fehmi Koru Fehmi Koru

“Taraflar tavırlarının savaşa yol açacağını biliyorlar mıydı?” soruma cevabı sonunda buldum…

Gazeteci Fehmi Koru'nun bugünkü (04.03.2022)'' “Taraflar tavırlarının savaşa yol açacağını biliyorlar mıydı?” soruma cevabı sonunda buldum…'' başlıklı yazısı.

04 Mart 2022 | 1.851 okunma

Rusya Ukrayna’ya saldırdı. Vladimir Putin’in emriyle oldu bu saldırı. Ukrayna’nın Batı tarafından desteklenen devlet başkanı Volodymyr Zelenskyy, Moskova’nın birkaç saatte olmasa bile birkaç gün içerisinde teslim olmasını beklediği ülkesini saldırıya karşı direnişe sevk etti.

Ukraynalılar savaşıyor.

Bir haftayı geride bıraktık, Ukrayna hala direniyor.

Yeni oluşmuş bir ülkenin halkının saldırganlara geçit vermemek için can ve kanını feda etmesine sevinmeli mi, yoksa iktidar gücünü kullanan birilerinin anlamsız inatları yüzünden iki taraftan da insanlar ölüyor diye üzülmeli miyiz?

Sanıyorum, sağduyulu insanlar, hangi eğilimden olurlarsa olsunlar, bu iki çelişen duygu arasında gel-git halindeler…

İnsanların yükselttiği “Savaş bitsin” çığlıkları Kremlin’den de işitiliyor.

Cevabını aradığım tek bir sorunun peşinde saatler geçiriyorum: Taraflar -yani Batı ve Rusya- aralarındaki ihtilafların sıcak çatışmaya -savaşa- kadar varmasını bekliyorlar mıydı?

Dün burada ABD ile Rusya’nın her beş yılda bir yeniledikleri ‘Ulusal Güvenlik Stratejisi’ belgelerinden alıntılar paylaştım. O belgeler tarafların birbirlerini yakından izlediklerinin işaretleriyle dolu. 

Putin Rusyası, öyle anlaşılıyor ki, Zelenskyy’nin cumhurbaşkanı seçilmesinden rahatsız olmuş. Ukrayna’da onun yerine Moskova’ya sıcak yaklaşacak -bunu siz “Putin’e bakıp hizaya geçecek” diye de okuyabilirsiniz- birinin iş başına gelmesi için çevreyi ateşe vermeyi göze almış…

İşin savaşa kadar varabileceğini Moskova’yı yakından gözleyenler biliyormuş. Putin ölümlerin durduracağı türden bir politik figür değil. Yeter ki, amacı gerçekleşsin, insanlar ölecekmiş, kentler harabe olacakmış, onun bunlara aldıracak biri olmadığını aslında bilmesi gerekenler biliyormuş…

Peki Batı Rusya’nın işi bu noktaya kadar vardıracağından haberdar mıydı?

ABD, Avrupa Birliği, tek tek Avrupa ülkeleri Ukrayna yüzünden Rusya ile savaş çıkacağı hakkında istihbarata sahipler miydi?

Cevabını aradığım bu sorunun peşine düştüğümde, bir yakınımın yönlendirmesiyle, aynı soruyu araştırmış biriyle karşılaştım.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumhurbaşkanı Erdoğan 28 Şubat davası mahkumu yaşlı generallerin serbest kalmalarını sağladı.. Sevindim ama… 18 Mayıs 2024 | 2.002 Okunma Kobani davasında verilen cezalar, bana Almanya’da milyonların ölümünden sorumlulara yapılan muameleyi hatırlattı  17 Mayıs 2024 | 3.747 Okunma Bahçeli “İnşallah Türkiye değişmez” demişti.. Ülkemiz eski Türkiye’yi anımsatan ‘darbe’ sözcüğüne rağmen çok değişti… 16 Mayıs 2024 | 1.728 Okunma Üç polis devlet adamlarını töhmet altında bırakacak bir ‘kumpas’ mı kurmuş? ‘Andıç’ olayını hatırladım… 15 Mayıs 2024 | 3.476 Okunma Tasarruf tedbirleri patronları sevindirmiş.. Cadde ve sokaklarda LED ışıklandırmaya geçilecekmiş… 14 Mayıs 2024 | 2.204 Okunma