Fehmi Koru Fehmi Koru

Gezi olayına en başta yanlış yaklaşılmıştı, yanlış yaklaşım halen devam ediyor

Gazeteci Fehmi Koru’nun bugünkü (26.04.2022)''Gezi olayına en başta yanlış yaklaşılmıştı, yanlış yaklaşım halen devam ediyor’’ başlıklı yazısı.

26 Nisan 2022 | 3.206 okunma

İstanbul’daki bir ağır ceza mahkemesi, dün, muhtemel etkileri sebebiyle ‘tarihi önemde’ sayılabilecek bir karar açıkladı. Tam 1683 gündür cezaevinde tutulan iş insanı Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, değişik mesleklerden yedi kişiye, –Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay ve Yiğit Ali Ekmekçi’ye- 18 yıl hapis cezası verildi.

Duruşmada bulunan tutuksuz sanıklardan ceza alanlar, yurtdışına kaçabilecekleri öngörüsüyle, hemen orada tutuklanıp cezaevine gönderildiler.

Böylece ülke gündemini -ve bu arada dünyadaki Türkiye gündemini- neredeyse dokuz yıldır meşgul eden meşhur ‘Gezi davası’ bu mahkeme kararıyla yeni bir evreye ulaştı.

Cezalar, tutuklamalar kimseyi aldatmasın, henüz hukuki süreç bitmiş değil; verilen kararın temyizi ve oradan da benzer bir sonuç çıkması halinde, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru yolları açık.

Nitekim, AİHM’nin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 90. maddesine rağmen uygulanmayan Osman Kavala ile ilgili lehte kararı var.

Daha da önemlisi, davayı başından itibaren yakından izleyen kurumlardan Avrupa Konseyi’nin de, AİHM kararına atıfla, Kavala’nın serbest bırakılmasına ve bu karara da uyulmaması durumunda Türkiye’ye yaptırım uygulanmasına dair bir kararı bulunuyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tasarruf tedbirleri patronları sevindirmiş.. Cadde ve sokaklarda LED ışıklandırmaya geçilecekmiş… 14 Mayıs 2024 | 346 Okunma Fiyatların azdığı ülkemde devlette tasarruf tedbirleri paketi açıklanıyor.. Bu defa tutacak mı merakındayım… 13 Mayıs 2024 | 1.536 Okunma CHP’nin hamlelerine AK Parti’den karşı-hamle bekleyen dostumun sorusunu cevapsız bırakamadım 12 Mayıs 2024 | 2.085 Okunma Sinan Ateş suikastını azmettirenlerin hesaba çekilmesini en fazla isteyenlerdenim.. Fakat… 11 Mayıs 2024 | 2.496 Okunma ‘Normalleşme’den beklentiler karşılıksız mı kalacak? Öyle  düşünenler varsa da her siyasi hamle sonuç doğurur… 10 Mayıs 2024 | 766 Okunma