Fehmi Koru Habertürk Gazetesi

1 Kasım’dan sonrası...

ANAYASA, koalisyonun kurulamadığı ve Cumhurbaşkanı’nın seçimi yenileme kararı aldığı durumlarda, parlamentodaki siyasi partilerin sandalye sayısına göre temsil edileceği bir hükümet...

31 Ağustos 2015 | 4.627 okunma

ANAYASA, koalisyonun kurulamadığı ve Cumhurbaşkanı’nın seçimi yenileme kararı aldığı durumlarda, parlamentodaki siyasi partilerin sandalye sayısına göre temsil edileceği bir hükümet kurulmasını emrediyor.

Bizde şimdi oluşan “seçim hükümeti”nden çok farklı bir hükümet...

Size bir sorum var: Anayasa’yı kaleme alanlar neden böyle bir hükümetin oluşmasını istemiş olabilir?

Garip mi buldunuz sorumu? Anayasa’nın o maddesini de, 12 Eylül (1980) darbecilerinin emriyle kurulan Danışma Meclisi’nin yazdığını, üzerinde son rötuşları 5 generalin yaptığını biliyor ve “Onların isteği çok mu önemli?” diye mi soruyorsunuz yoksa?

Temelde haklı olabilirsiniz; ancak yine de Danışma Meclisi içerisinde çok sayıda anayasa profesörü bulunduğunu, “seçim hükümeti” ile ilgili maddenin (m. 116) generallerin elinin değmediği maddelerden biri olduğunu bilerek sorum üzerinde birazcık olsun düşünün derim.

Parlamentoda 4 parti varsa, neden o partilerin hepsinden bakan bulunsun istenmiş olabilir “seçim hükümeti”nde?

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumhurbaşkanı Erdoğan 28 Şubat davası mahkumu yaşlı generallerin serbest kalmalarını sağladı.. Sevindim ama… 18 Mayıs 2024 | 2.431 Okunma Kobani davasında verilen cezalar, bana Almanya’da milyonların ölümünden sorumlulara yapılan muameleyi hatırlattı  17 Mayıs 2024 | 4.013 Okunma Bahçeli “İnşallah Türkiye değişmez” demişti.. Ülkemiz eski Türkiye’yi anımsatan ‘darbe’ sözcüğüne rağmen çok değişti… 16 Mayıs 2024 | 1.739 Okunma Üç polis devlet adamlarını töhmet altında bırakacak bir ‘kumpas’ mı kurmuş? ‘Andıç’ olayını hatırladım… 15 Mayıs 2024 | 3.476 Okunma Tasarruf tedbirleri patronları sevindirmiş.. Cadde ve sokaklarda LED ışıklandırmaya geçilecekmiş… 14 Mayıs 2024 | 2.206 Okunma