Esfender Korkmaz Yeniçağ Gazetesi

En kötüsü ekonomide paniktir

Pandemi, Dünya ekonomisini vurdu. Bizde de etkili oldu, fakat  zaten var olan yüksek işsizlik  enflasyon gibi iktisadi istikrar sorunları ile birleşince negatif etkisi büyüdü. Türkiye, genç-dinamik ve müteşebbis nüfusa...

09 Eylül 2020 | 239 okunma

Pandemi, Dünya ekonomisini vurdu. Bizde de etkili oldu, fakat  zaten var olan yüksek işsizlik  enflasyon gibi iktisadi istikrar sorunları ile birleşince negatif etkisi büyüdü.

Türkiye, genç-dinamik ve müteşebbis nüfusa sahip bir ülkedir. Zengin coğrafyaya sahiptir. Bu sorunu da atlatacaktır. Ancak önemli olan ekonomi yönetiminin doğru teşhis yapılması ve bu tablodan çıkış için inandırıcı önlemler almasıdır.

Ekonomi yönetimi; ''sanayi üretimi endeksi Haziranda Avrupa'da en hızlı artan endeks oldu'' şeklinde açıklama yaparak moral vermek istiyor. Gerçekte insanların da muhakeme kabiliyeti var… Zira herkes biliyor ki en hızlı düşen elbette en hızlı çıkacaktır. Kaldı ki açıklanan TÜİK verilerine göre, sanayi, hizmetler ve inşaat sektörlerinde güven endeksi ve yine sanayi üretim endeksi Nisana göre arttı,  fakat hala yılbaşının altındadır. Dahası zaten yılbaşında da güven endeksleri 100, yani güven sınırının altında idi.

Ekonomi yönetiminin algı yaratma üzerine kurulu politikaları bu günkü ekonomik istikrar sorununu derinleştiriyor. İktidar ortağı MHP'nin idam meselesini  gündeme taşıması, iş aramayan işsizleri de katarsak yaklaşık 8,5 milyon işsiz (aileleri ile en az 15 milyon nüfus), 12 milyon yoksul (TÜİK verilerine göre 2018 yoksulluk oranı yüzde 14,5'tir), bankalara hayatlarını idame ettirmek için borçlanmak zorunda kalanlar, kur şokları nedeni ile ithalatı aksayan ilaçları bulamayanlar, kendi durumlarına bakarak gündemin farklı alanlara taşınmasından kaygı duyuyorlar. Aşırı kaygının panik yaratma riski var.

Eğer ekonomide panik olursa, herkes kendimi nasıl kurtarırım derdine düşer.  Bankalara hücum olur… Bankalar batar… Karaborsa ve  stokçuluk artar, kriz derinleşir. İnşallah iş paniğe kadar gitmez. 

Ancak hükümetin de doğru teşhis yapması ve inandırıcı önlemler alması gerekir.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 620 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 219 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma