Esfender Korkmaz Yeniçağ Gazetesi

Altın dönemi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Finansal Yatırım Araçlarının, nominal ve reel getiri oranlarını açıkladı. Temmuz'dan Temmuza son bir yılda TÜFE' ye göre en yüksek reel getiriyi yüzde...

11 Ağustos 2019 | 358 okunma

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Finansal Yatırım Araçlarının, nominal ve reel getiri oranlarını açıkladı. Temmuz'dan Temmuza son bir yılda TÜFE' ye göre en yüksek reel getiriyi yüzde 16.09 oranıyla altın sağladı.

Altın fiyatlarının Dünya da ve Türkiye de artmasının birçok nedeni bulunuyor.

1. Kur savaşları yeniden başladı. Dış rekabet gücünü artırmak için ülkeler milli parasının değerini düşürmek istiyor. Amerikan Merkez Bankası'nın (FED), faizi 0,25 baz puan indirmesinin bir nedeni içeride zayıf enflasyon diğer nedeni de kur rekabetidir. ABD, bu yolla özellikle Çin'e karşı verdiği dış ticaret açığını düşürmek istiyor.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi de zamana zaman Euro Bölgesi'ni ekonomik durgunluktan çıkarma çabasıyla parasal genişlemeye gidileceğini açıklıyor.

Bu kararlar ve beklentiler, dolar ve euro kurlarındaki artışı önlüyor.

2. ABD, 2008 krizinden dolayı tarihte görülmemiş miktarlarda parasal genişlemeye giderek dünyada dolar arzını artırdı. Ticaret savaşları, sermaye hareketlerinin yavaşlaması ve küresel ekonomide belirsizlik; gibi nedenlerle paraya olan güven azaldı. Bu nedenle Merkez Bankaları, özellikle Çin döviz rezervlerinin bir kısmını altına çevirmeye başladı. Ülkelerin daha fazla altın rezervi tutmaya başlaması altına talebi artırdı ve altın fiyatları arttı.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 620 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma