Erdal Tanas Karagöl Yeni Şafak Gazetesi

BRICS Zirvesi ne anlama geliyor?

Dünya nüfusunun yüzde 42’sini, küresel ekonominin ise yüzde 25’inden fazlasını bünyesinde barındıran ve dünyanın beş büyük gelişmekte olan ülkesini bir araya getiren BRICS, 10. Zirvesini...

26 Temmuz 2018 | 278 okunma

Dünya nüfusunun yüzde 42’sini, küresel ekonominin ise yüzde 25’inden fazlasını bünyesinde barındıran ve dünyanın beş büyük gelişmekte olan ülkesini bir araya getiren BRICS, 10. Zirvesini Güney Afrika’da gerçekleştiriyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Zirve’nin gündem maddelerini küresel ekonomi, ticaret, yatırımlar ve finansal iş birliği oluşturuyor.

BRICS grubu adını üye ülkeleri olan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika ülkelerinin İngilizce baş harflerinden almaktadır. BRICS grubuna dair ilk gelişmeler, 2001 yılında Goldman Sachs tarafından Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin ekonomileri için büyüme beklentileri üzerine hazırlanan bir raporda ortaya çıkmıştır.

Sonrasında bu dört ülke arasında yürütülen iş birliği ve koordinasyon neticesinde 2006 yılında BRIC grubu kurulmuş, 2009 yılında ise ilk kez devlet ve hükümet başkanları düzeyindeki Zirve düzenlenmiştir. 2011 yılında Güney Afrika’nın da dahil edilmesiyle grup, BRICS ismini almıştır.

Aynı zamanda birer G20 ülkesi olan BRICS ülkeleri, dünyada ekonomik ve siyasi gücün batıdan doğuya doğru kaydığı günümüz konjonktüründe oldukça önemli bir oluşum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu yapı hem üye ülkelerin karşılıklı diyaloğu ile küresel ekonomide yeni bir düzen oluşturma amacı taşırken hem de gelişmekte olan ülkeleri yörüngesi içine alarak her geçen gün dünya üzerindeki etki alanını artırmaktadır. Bugün BRICS grubu, diğer gelişmekte olan ülkelerle birlikte, küresel ekonomiye ivme kazandıran son derece önemli bir yapıyı oluşturuyor.

BRICS’İN POTANSİYELİ

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 118 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma