Emin Pazarcı Akşam Gazetesi

Rota çizen Türkiye

Bir G 20 Zirvesi’ni daha geride bıraktık. Bu zirve, bize çok, ama gerçekten çok önemli fotoğraflar verdi… 5. oturum, “terörizm ve mülteciler sorunu” ile ilgiliydi. Ana konuşmacı ise, Türkiye...

07 Eylül 2016 | 858 okunma

Bir G 20 Zirvesi’ni daha geride bıraktık. Bu zirve, bize çok, ama gerçekten çok önemli fotoğraflar verdi…

5. oturum, “terörizm ve mülteciler sorunu” ile ilgiliydi. Ana konuşmacı ise, Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dı. Tabiri caizse deve dişi gibi liderler, küresel bir problem olan ve dünyanın uykularını kaçıran bu iki konuda “ana konuşmacı” olarak Erdoğan’ı dinlediler. O’nun söylediklerine ve yaptıkları değerlendirmelere kulak verdiler. 
Biliyorsunuz G 20 ülkelerinin kimler olduğunu… İçinde ABD de var, Rusya da. Listeye Çin, İngiltere, Almanya, Fransa, Brezilya, Hindistan, Japonya gibi ülkeler de dâhil. “Deve dişi gibi liderler” ifadesini boşuna kullanmadım! 
Yetmedi, bu kadarla da kalmadı. Türkiye, konunun önemi dolayısıyla sürenin uzatılmasını istedi. Buna da itiraz etmeyip, “evet” dediler.

Bu bir şeyi göstermiyor mu sizce?

Elbette gösteriyor. Hem de köprünün altından çok suların aktığını gösteriyor. Dün, rotası çizilen ve yönlendirilen bir Türkiye vardı. O gitti, yerine rota çizen ve yönlendiren bir ülke geldi. 
G 20 Zirvesi öncesi, yine bu köşede yazmıştım. Zirvenin gündemini Türkiye’nin belirleyeceğini söylemiştim. Yanılmadım, aynen öyle oldu. 

Aslında, dünya dengelerinde ve küresel anlayışta dünden bugüne değişen pek fazla bir şey yok. Dün neyse, bugün de o! 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarihi savrulma 25 Mayıs 2023 | 645 Okunma Erdoğan kaybeder mi? 24 Mayıs 2023 | 1.077 Okunma Tükettiler cephaneyi 23 Mayıs 2023 | 645 Okunma Hâlâ mı aynı dil? 18 Mayıs 2023 | 677 Okunma Ne vereyim abime? 17 Mayıs 2023 | 841 Okunma