Deniz Kavukçuoğlu Cumhuriyet Gazetesi

Ulusçuluk, ulus devlet ve Kürtler (11)

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile İmralı Heyeti üyeleri Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve İdris Baluken’in...

03 Haziran 2015 | 122 okunma

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile İmralı Heyeti üyeleri Sırrı Süreyya ÖnderPervin Buldan ve İdris Baluken’in katılımlarıyla Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde 28 Şubat 2015 günü düzenlenen ortak basın toplantısında açıklanan çözüm sürecine ilişkin, devlet ve PKK arasında varılan “mutabakat” metni şöyleydi: 
“1. Demokratik siyaset tanımı ve içeriği. 2. Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması. 3. Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri.4. Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasınayönelik başlıklar. 5. Çözüm sürecinin sosyoekonomik boyutları. 6. Çözüm sürecinde demokrasi, güvenlik ilişkisinin, kamu düzenini ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması. 7. Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri. 8. Kimlik kavramı, tanımı ve tanımlanmasına dönük çoğulcu demokratik anlayışıngeliştirilmesi. 9. Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelerekavuşturulması. 10. Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa.” 
Ne var ki bu metin birkaç gün sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın“Doğru bulmuyorum!” açıklamasıyla rafa kalktı. 
AKP’nin beklentisi bunun üzerine Kürtlerin sokağa döküleceği, yeniden silaha sarılacağı yönündeydi. Fakat bu beklenti gerçekleşmedi. Kürt tarafı sükûnetini korudu. HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ seçim mitinglerinde konuya ilişkin eleştirilerini dile getirmekle yetindiler. HDP, 70’in üzerinde yerde seçim standlarının saldırıya uğramasına, parti bürolarının basılıp partililerin silahla yaralanmalarına karşın da provokasyona gelmedi. 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda 28 Eylül 2018 | 4.747 Okunma Cumhuriyet Halk Partisi: Yeniden (2) 13 Temmuz 2018 | 191 Okunma Cumhuriyet Halk Partisi: Yeniden (1) 11 Temmuz 2018 | 241 Okunma Ağlamak 04 Temmuz 2018 | 275 Okunma Mutlu sona doğru 22 Haziran 2018 | 223 Okunma