Burhanettin Duran Sabah Gazetesi

Referandum sürecinde “Erdoğan” faktörü

Cumhurbaşkanlığı sistemi referandumu için "evet" ve "hayır" kampanyaları şekillenmeye başladı. Anlaşılan her iki cenah da argümanlarını parti siyaseti üzerinden götürmeyecek. Aksine ülkenin "kaderine"...

07 Şubat 2017 | 161 okunma

Cumhurbaşkanlığı sistemi referandumu için "evet" ve "hayır" kampanyaları şekillenmeye başladı. Anlaşılan her iki cenah da argümanlarını parti siyaseti üzerinden götürmeyecek. Aksine ülkenin "kaderine" ve "genel menfaatlerine" odaklanarak kararsızları etkilemeye çalışacak.
İkili kutuplaşmanın ortaya çıktığı bu kampanyada taraflar ister istemez kendi tercihlerini "acil uyarı" unsurunu kullanarak anlatacak. "İstikrarsızlığa" karşı "bölünme"; "teröre" karşı "tek adam" argümanlarıyla. "İkinci kurtuluş savaşına" karşı "Cumhuriyet rejiminin yıkılması" iddiasıyla.
Ancak seçmen davranışlarını sadece uyarıların, olağanüstülük hissinin belirlemesi beklenmemeli. Her zaman "değişim," eğer kıvamında verilirse etkili olacak bir unsurdur.

***
Evet cenahının temel avantajı hem 15 Temmuz'un açtığı meşruiyet alanında yürümesi hem de değişimi sunmasında. AK Parti-MHP bloğu, sistem değişimini "milletin iradesi, kaotik ortamda etkin yönetim, istikrar ve terörle mücadele" temaları ile birlikte savunuyor. Cumhurbaşkanlığı sistemini mevcut sistemin sorunlarını çözecek "tarihi bir fırsat" olarak öne çıkarıyor.
Hayır cenahının reddiyeci pozisyonu ise statükonun değişmesinin daha kötü bir sonuç getireceği yönünde.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni bir siyasi süreç 03 Mayıs 2024 | 40 Okunma İYİ Parti, Dervişoğlu ve üçüncü yol kaldı mı? 30 Nisan 2024 | 2.074 Okunma Özel ve Kılıçdaroğlu’nun ‘siyaset’ kapışması 27 Nisan 2024 | 136 Okunma Özel’in yeni siyaset tarzı nereye kadar? 26 Nisan 2024 | 1.422 Okunma Zamanın Hitler’i hesap vermekten kaçamayacak 24 Nisan 2024 | 1.293 Okunma