Burhanettin Duran Sabah Gazetesi

“Adalet” kavramını taşıyabilmek!

Kılıçdaroğlu, CHP'nin düzenlediği ve 679 konuşmacının katıldığı "Adalet kurultayı"nın sonuç bildirgesini açıkladı. Ankara'dan İstanbul'a yürüyüşünden itibaren...

01 Eylül 2017 | 124 okunma

Kılıçdaroğlu, CHP'nin düzenlediği ve 679 konuşmacının katıldığı "Adalet kurultayı"nın sonuç bildirgesini açıkladı. Ankara'dan İstanbul'a yürüyüşünden itibaren biliyoruz ki Kılıçdaroğlu'nun ana muhalefet sloganı "adalet" olacak. Kadim bir kavramın büyüsünden istifade etmeyi temel bir strateji haline getirmeye karar vermiş.
İktidara yönelttiği "faşizm, tek adam rejimi, sivil dikta ve diktatörlük" gibi suçlamaları daha kıymetli gösterecek bir kavram olarak "adalet," oldukça esnek ve kullanışlı görülmüş. Kaldı ki, AK Parti'yi kendi parti adı, kendi iddiasıyla vurmak da akıllıca bulunmuş. Hatta bazı yorumculara göre "adalet" eleştirisi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisi için "Aşil'in topuğu" mesabesinde. Yani nihayet AK Parti'nin on beş yıldır devam eden iktidarına "son verecek en zayıf yeri" buldu Kılıçdaroğlu.
Kurultayın sonuç bildirgesi dikkatlice yazılmış olmakla birlikte çok sert içeriğe ve imalara sahip. Sadece yargı kurumundaki aksaklıklar eleştirilerek "adalet hakkından" bahsedilmiyor. "Adalet" adeta, tüm sisteme isyan manifestosuna çevrilmek istenmiş. Çünkü iddia, "mahkemede, devlette, seçimde, geçimde, inançta, eğitimde, medyada ve hatta yaşamda adalet olmadığı" yönünde.
Metne bakarsanız, Kemalist vesayetin yılmaz bekçisi CHP mevcut sistemde "devrim" isteyen bir edaya bürünmüş. Anlaşılan niyet, "adalet isteriz" mottosunu farklı toplumsal kesimlerdeki rahatsızlıkları derleyip toplayacak bir muhalif harekete ("adalet mücadelesi") çevirmek. Almanya öncülüğündeki Türkiye ve Erdoğan karşıtı kampanyayı da bu hareketin uluslararası desteği, partneri haline getirmek... Ve "16 Nisan referandumu meşru değil" diye diye 2019 seçimlerine gitmek.
Kılıçdaroğlu'nun "adalet" kavramını bu ölçüde merkeze almasına ilişkin üç tespitimi paylaşmak isterim.
1- Öncelikle Kılıçdaroğlu'nun "adalet" söylemi milletvekili Berberoğlu'nun tutuklanması yani FETÖ ve darbe davalarında gördüğü "haksızlıklar" üzerinden başladı. Dolayısıyla "FETÖcüleri ve darbecileri savunma" ve "toplumun gerçekleşmesini beklediği adaleti engelleme" şeklinde geri püskürtülebilir. Nitekim AK Parti sözcüsü Mahir Ünal bildirgeyi "FETÖcülerin yargılanmasını uluslararası alanda hükümsüz kılacak bir girişim" olarak niteledi bile.
2- Bildirgedeki geniş haliyle "adalet" farklı kesimlere ulaşmak adına etkili bir kavram olabilir. Ancak bu denli muhalif bir "adalet" söylemini CHP'nin siyaseten taşıması çok zor. "AK Parti iktidarı" diyerek eleştirdiği "devlet", bazı solcuların gözünde "Erdoğan'ın restore ettiği Kemalist devlettir."

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Özel ve Kılıçdaroğlu’nun ‘siyaset’ kapışması 27 Nisan 2024 | 131 Okunma Özel’in yeni siyaset tarzı nereye kadar? 26 Nisan 2024 | 1.421 Okunma Zamanın Hitler’i hesap vermekten kaçamayacak 24 Nisan 2024 | 1.291 Okunma Irak ile yeni başlangıçlar 23 Nisan 2024 | 1.342 Okunma Seçim sonrası Türkiye’nin Ortadoğu gündemi 20 Nisan 2024 | 135 Okunma