Akif Beki Hürriyet Gazetesi

Televizyon vaizlerinin reytingle imtihanı

YENİ Şafak'tan İsmail Kılıçarslan yazmasa hiç haberimiz olmayacaktı. Meğerse bir süre önce Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, TV’lerde ramazan programı yapacak sunucu ve hocalarla bir...

12 Haziran 2016 | 2.043 okunma

YENİ Şafak'tan İsmail Kılıçarslan yazmasa hiç haberimiz olmayacaktı.

Meğerse bir süre önce Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, TV’lerde ramazan programı yapacak sunucu ve hocalarla bir toplantı düzenlemiş.

Görmez Hoca, ‘Sizden rica ediyorum ekranda anlık olarak fetva vermeyin, bundan uzak durun’ demiş.

Ancak bazı hocalar bu tavsiyeye şiddetle karşı çıkmışlar.

Ekranda fetva vermezlerse reytinglerinin düşeceğini söylemişler.

Kılıçarslan, ramazan ayının içini boşalttığı, yıldan yıla bir ‘reyting şöleni’ne dönüştürdüğü gerekçesiyle bu itiraza epey tepkili.

Durumu kendi gözlerimle tespit için en çok izlenen ilk 100 program listesini aldım önüme, sahur vakti ekran karşısına geçip başladım taramaya.

* * *

Show TV’nin ramazan starı Prof. Mustafa Karataş Hoca. Seyircili, Kuran merkezli, kitabi ve vaaz havasında bir sahur programı yapıyor. Ekran grafikleri ve görsel desteği parlak. Canlı yayında soru alıyor. Yani orucu bozan-bozmayan haller başta olmak üzere bol fetvalı konuşmalar geçiyor. Görmez Hoca’nın sözündense izleyiciyi hatta tutmayı tercih ediyor.

* * *

Star TV’nin sahur starı Fatih Çıtlak. Nutuk kuvvetiyle tek başına sürüklüyor yayını. Oturaklı, bilgilendirici, ayetli hadisli bir stand-up vaaz şovu havasında. Fakat şov değil, içtenliği ve doğallığı olduğu gibi ekran başındakilere geçiyor. İzleyici çekme kaygısıyla duygu fırtınası estirmiyor. Canlı yayında soru alıp fetva da dağıtmıyor. Görmez Hoca’nın hassasiyetlerini paylaşıyor, maneviyatı reytinge kurban etmemeye özen gösteriyor. Ama yine de kendini izletmeyi başarıyor. Reyting yarışına katılmayı reddetse de nezih duruşuyla kanaatkârlara yetecek kadar ilgi ve reyting topluyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Boş ama hoş bir eğitim modeli 02 Mayıs 2024 | 39 Okunma Devletin dinine ne oldu? 01 Mayıs 2024 | 670 Okunma Büyüklenme rüyasından uyanamayanlar 30 Nisan 2024 | 897 Okunma AK Parti’nin kıvrak zekâlı abilerle imtihanı 27 Nisan 2024 | 2.023 Okunma Bahçeli yaptı yine yapacağını 26 Nisan 2024 | 3.310 Okunma