Akif Beki Karar Gazetesi

Çöküş dönemlerinin ünvanları hep Allah’lı Billah’lı

Abbasi halifelerinin isimleri Harunürreşid, Emin, Me’mun diye giderken bir yerden sonra değişiyor. Lillah’lı, Billlah’lı olmaya başlıyor. Muktedir-Lillah, Kadir-Billah, Kahir-Biemrillah, Mütevekkil-Alellah gibi. Ünvan ve...

27 Kasım 2021 | 3.634 okunma

Abbasi halifelerinin isimleri Harunürreşid, Emin, Me’mun diye giderken bir yerden sonra değişiyor. Lillah’lı, Billlah’lı olmaya başlıyor.

Muktedir-Lillah, Kadir-Billah, Kahir-Biemrillah, Mütevekkil-Alellah gibi.

Ünvan ve sorumluluklarına Allah'ı katıyorlar. İşlerin kötüleştiğini lakaplarından anlıyorsunuz.

Adının ardına lakap olarak Lillah’ı koymayan, Billah’ı koyuyor. Kendine Biemrillah ünvanı takmayan, Liemrillah’ı takıyor. Alellah’ı kullanmayan, Lidinillah’tan şaşmıyor.

Hz. Muhammed’in ünvanı, Resulullah’tı. Hz. Ebu Bekir’inki, Resulullah’ın Halifesi (Halifetü Resulillah). Hz. Ömer’inki, Resulullah’ın Halifesinin Halifesi (Halifetü Halifeti Resulillah).

İlk kez Muaviye, Halifetullah sıfatını yakıştırıyor kendine. Peygamberin ve halifelerinin halifesi değil, doğrudan Allah’ın halifesi. Ayrıntılarını, Diyanet’in İslam Ansiklopedisi’nde bulabilirsiniz.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Meğer kamu malına el uzatanlarmış hain 08 Mayıs 2024 | 834 Okunma Ne yumuşamalar gördük siyasette 07 Mayıs 2024 | 1.235 Okunma Yaşasın yeni Gavs! 04 Mayıs 2024 | 3.547 Okunma CHP ile Gezi mahkumlarını salma pazarlığı mı? 03 Mayıs 2024 | 1.086 Okunma Boş ama hoş bir eğitim modeli 02 Mayıs 2024 | 1.538 Okunma