Ahmet Gürsoy Yeniçağ Gazetesi

Siyasal yabancılaşma sürecinde Türkiye

Öve öve bitiremedikleri yeni siyasal sistem sorun çözmüyor, tam tersine hem kendisi sorun haline gelmiş durumda ve hem de soru üretiyor.       Öncelikle halkın hâkim gücünü gösteren parlamentoyu...

08 Temmuz 2020 | 63 okunma

Öve öve bitiremedikleri yeni siyasal sistem sorun çözmüyor, tam tersine hem kendisi sorun haline gelmiş durumda ve hem de soru üretiyor.

      Öncelikle halkın hâkim gücünü gösteren parlamentoyu etkisizleştirdi. Sonra hükümet etmenin en temel kaynaklarından olan bakanlıkları "müsteşarlıklara" dönüştürdü ve cumhurbaşkanlığına bağlı eğitim komisyonlarının kontrolüne bıraktı.

      Gidin taşraya, milletvekillerinin nasıl çaresizlik içinde seçmenlerine dert anlatamadıklarını görün.

      Neden böyle?

Çünkü meclis geleneksel o bildiğimiz meclis değil. Saraydan gelecek "uygun gördüğümüz kanun tasarısı budur" dedikleri metinleri bir torbada toplayıp, genel kurulda, kaldır-indir hesabıyla çoğunluğun gücünü her seferinde gösterme yeri haline geldi.

Bakanlıklar ise özerk karar alma merkezleri olmaktan çıkarıldı. Bu haliyle yetkin bir kuruluş olmanın ötesinde, yukarıdan gelecek emirlere ya da komisyon kararlarına uyan, uygulayıcı olarak bunları düzenleyip kurallara çeviren kurumlara dönüştü.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Açlıktan Anayasaya siyaset... 03 Şubat 2021 | 221 Okunma İktidar blokunun bileşenleri 01 Şubat 2021 | 248 Okunma "Z Kuşağı ne yapacak?" 30 Ocak 2021 | 256 Okunma Sadakat yahut biat 27 Ocak 2021 | 136 Okunma Reform yapılsa da uymaz 25 Ocak 2021 | 128 Okunma