Abdurrahman Dilipak Yeni Akit Gazetesi

‘Merhaba, ben kapitalizm’

“Son zamanların en güzel yazısı bence” notu ile göndermiş Demir İnal aşağıda okuyacağınız yazıyı. Columbia Üniversitesinin Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz’in kitabından...

03 Temmuz 2017 | 5.479 okunma

“Son zamanların en güzel yazısı bence” notu ile göndermiş Demir İnal aşağıda okuyacağınız yazıyı. Columbia Üniversitesinin Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz’in kitabından alıntılanmış aşağıdaki satırlar. Tercüme kimin, kaynak doğru mu bilmiyorum, ama mesajlar önemli.. 

2. dünya savaşında faşizm yıkıldı diye yazar tarih kitapları, soğuk savaşla da komünizm bitti deniyor. ‘Sıra Kapitalizmde’ derken Batıda faşizmin yeniden yükselişine tanık oluyoruz. Batı için ‘tarihin sonu’. O ‘Cici demokrasileri’ bir illüzyondu. Kızılderililerin kanları, kara derililerin gözyaşları ve sarı ırkın çalınan alın terleri üzerinde yükselen uygarlıkları artık çöküyor. Yüzyıl savaşları, 1.,2., adına soğuk savaş dedikleri 3. Dünya savaşının ardından belki de yeni bir dünya savaşının eşiğindeyiz. Geriatri hasta/engellileri, obezleri ile dünya yeni bir felaketi yaşıyor. Batıda intihar eden insan sayısı, doğu da savaş ve terörden ölenden daha fazla. Batının ölüm sebebi olarak kayda geçen  geriatrikleri ve obezleri, Afrika’nın ölüm sebebi  açlık olanlardan daha fazla.

Düşünsenize 5 kişilik bir ailede, biri alkolik ya da uyuşturucu kullanıyor, biri homoseksüel ya da lezbiyen, biri psikolojik destek almadan kendini yönetemiyor, biri en az bir kere intihara teşebbüs etmiş, biri engelli. Geriye kim kaldı. Aile dağılmış. Kızılderili reis Seatle’nin laneti beyaz adamı yakalamış gibi.

Stiglitz’in yazdıklarına bakalım şimdi: “Merhaba... Ben Kapitalizm! Küçük kızlarınızı Barbie Bebeklerle büyüttüm, bugün sizden estetik operasyon için para istiyorlar diye neden şaşırıyorsunuz! Çıkarlarım uğruna kocaman bir moda endüstrisi yarattım!

İstediğimi de elde ettim, 17 yaşındaki kızların çoğu dış görünüşlerinden rahatsız.

Ben Kapitalizmim! Bir kadının bir moda dergisini 15 dakika karıştırması kendi vücudunu beğenmemesine yetiyor! Ben Kapitalizmim ve bakış açınızı öyle bir değiştirdim ki, hırsız bir CEO’nun hayat hikayesi sizin için ‘azim ve başarı hikayesi’ olabiliyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.051 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma