Abdullah Muradoğlu Yeni Şafak Gazetesi

Batı’nın son itibar sınavı..

“Uluslararası Adalet Divanı” Cuma günü İsrail hakkındaki ilk kararını verdi. Divan’ın Gazze’de soykırımın durdurulması için “ateşkes” çağrısında bulunması...

28 Ocak 2024 | 0 okunma

Uluslararası Adalet Divanı” Cuma günü İsrail hakkındaki ilk kararını verdi. Divan’ın Gazze’de soykırımın durdurulması için “ateşkes” çağrısında bulunması bekleniyordu. Divan “ateşkes” çağrısı yerine insanî durumun düzeltilmesi gerekçesiyle bazı tedbirlere hükmetti. Ortada ateşkes çağrısını gerektiren onlarca neden vardı. Ara kararlarla İsrail’e bazı sınırlamalar getirildiyse de, Divan’ın ateşkes çağrısı yapmama nedenini açıklamaması dikkat çekiciydi.

Mahkemenin kararının en önemli sonucu, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin sunduğu soykırım kanıtlarının davanın sürdürülmesi için yeterli bulunmasıydı. Böylece İsrail’in davanın tümüyle reddedilmesine ilişkin itirazı da reddedildi. Belki de ilk kez, İsrail’in kuyruğu kaptırmış oldu.

1993’te “Uluslararası Adalet Divanı” Bosnalı Müslümanlara yönelik tüm soykırım eylemlerini durdurması ve vazgeçmesi için Yugoslavya Yönetimi’ne çağrıda bulunmuştu. Geçici koruma tedbirlerini içeren bu Karar “Soykırım Sözleşmesi” bağlamında kazanılan ilk karar idi. 30 yıl sonra, bu kez İsrail’in Filistinlilere yönelik soykırım suçları aynı Mahkemenin önüne geldi.

Gazze’de...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Biden İsrail’e yaranamıyor! 21 Mayıs 2024 | 35 Okunma ABD’nin raporu tutarsızlık abidesi.. 12 Mayıs 2024 | 66 Okunma Gölge oyunu... 07 Mayıs 2024 | 274 Okunma Omelas’ı bırakıp gitmeyenler.. 05 Mayıs 2024 | 45 Okunma Taban hareketi “Lobi”yi yendi! 30 Nisan 2024 | 154 Okunma