Ali Kafkasyalı Kimdir?

1953 yılında Kars’ta dünyaya geldi. İlk ve orta okulu Kars’ta okudu. Rize Öğretmen Lisesi’ni 1974 yılında, okul birincisi olarak bitirdi. 1977 yılında Bursa Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü’nden mezun oldu.

Kars, Erzurum, Rize, Diyarbakır illerinde öğretmenlik ve idarecilik görevlerinde bulundu.

1986 yılında Kültür Eğitim Vakfı’nın açmış olduğu makale yarışmasında birincilik ödülü aldı.

1987 yılında Ermenistan, Azerbaycan, Dağıstan ve Gürcistan”a giderek 71 gün buralarda kültürel araştırma ve çalışmalarda bulundu. Araştırmalarının bir kısmını gazete ve dergilerde bir kısmını da kitaplar hâlinde yayımladı.

1989-1990 yıllarında Millî Eğitim Bakanlığı’nca “Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe Dilbilgisi, Türkçe Kompozisyon Programlarının Geliştirilmesi Komisyonu”nda görevlendirildi. Bir yıla yakın bu komisyonda çalıştı.

1990 yılında Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi’nde lisans tamamlama programlarına katılarak “Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği” lisans diploması aldı.

20 Ekim 1990’da “Yurt Dışı Öğretmenliği Sınavı”nı Türkiye birincisi olarak kazanarak Fransa’ya gitti.

1993’te Türkiye Paris Büyükelçiliği’nin yazılı izni ile Azerbaycan Mehmet Emin Resulzâde Devlet Üniversitesi’nde, Prof. Dr. Azad NEBİYEV ve Prof. Dr. Azize CAFERZÂDE'nin rehberliğinde Gıyabî Magistiran (Extern Master) programında lisans üstü öğrenime başladı. 23 Temmuz 1994 günü “Bakû Devlet İmtihan Komisyonu” tarafından yapılan sınavı “Avec Mention Excelent” (Üstün Derece ile) başararak yüksek lisans diploması aldı.

Bakû Devlet İhtisas Komisyonu’nun kararı ve tavsiyesi ile “Mikâyıl Azaflı’nın Yaradıcılık Yolu” konusunda ve yine Prof. Dr. Azad NEBİYEV ve Prof. Dr. Azize CAFERZÂDE'nin rehberliğinde doktora tezini hazırladı. 29 Mayıs 1996 günü Azerbaycan İlimler Akademisi ve Tahsil Bakanlığı’nın “Birleştirilmiş, İhtisaslaştırılmış Şûrası”nın huzurunda tezini savundu. 07 Ekim 1996 günü Azerbaycan İlimler Akademisi’nin teklifi ile Yüksek Tastik Komisyonu tarafından “Filoloji İlimleri Doktoru” (Ph. D.) unvanı verildi.

17 Eylül 1993 tarihinde “Azerbaycan Millî Yaradıcılık Akademisi” tarafından “Fahri Doktorluk Unvanı” ile taltif edildi.

Fransa’da kaldığı süre içerisinde Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde konferanslara ve panellere katıldı. Türk kültürü, sanatı ve yakın tarihimizdeki Ermeni mezalimi ile ilgili fotoğraf sergileri açtı.

Paris Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği’nin görevlendirmesi ile Fransa’da yaşayan Türk çocuklarının faydalanması için Türkçe Yardımcı Ders Kitabı hazırlanması komisyonunda çalıştı. Kolej (Orta Okul) son sınıf “Türkçe Yardımcı Ders Kitabı”nı hazırladı.

Eylül 1996’da Türkiye’ye döndü. Erzurum Atatürk Anadolu Teknik Lisesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak görev aldı.

Şubat 1997 ve Nisan 1997 tarihlerinde Van ve Hakkâri valiliklerinin daveti ve ilgili makamların tasarrufu ile Van, Hakkâri illeri ve Gürpınar, Başkale, Yüksekova, Çukurca, Şemdinli ilçelerinde bölgenin meseleleri ve hâl çareleri konularında halka, gençlere, öğrencilere ve kamu görevlilerine konferanslar verip radyo, televizyon programlarına katıldı.

26 Nisan 1997 tarihinde Atatürk Üniversitesi, Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi’nde açılan “Yrd. Doçentilk” kadrosuna müracaat etti. 03 Haziran 1997 günü yapılan sınavı kazanarak bu kadroya atandı.

1998 yılında hazırladığı projenin kabul edilmesi üzerine pek çok kez İran’a giderek, il il, ilçe ilçe, oba oba dolaşarak İran Türklerinin edebî ve kültürel değerleri ile ilgili araştırmalar yapıp, bilgi ve belgeler topladı. Bu çalışmalarını pek çok gazete ve dergilerde yayımladı. Bazı ulusal ve uluslar arası toplantılarda bildiri olarak sundu. Ayrıca yine bu çalışmalarının bir kısmını “İran Türk Edebiyatı Antolojisi” adlı altı ciltlik kitabında topladı (2002). Daha sonra “İran Türkleri Âşık Muhitleri” (2006) ve "İran Türk Âşıkları ve Millî Kimlik" (2007) adlı kitaplarını yayımladı.

2000-2003 yılları arasında Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevini yürüttü.

2005 yılının ilk günlerinde art niyetli kimseler tarafından akademik geçmişi ve eserleri aleyhinde Internet Web sayfalarında itham ve iftiralarda bulunulmuş, sahte isimlerle YÖK’e ve bazı gazetelere mektuplar gönderilmiştir. YÖK ve Üniversitelerarası Kurul meseleyi hem etik kurula havale etmiş hem de ilgili kuruluşlar nezdinde inceleterek açıklığa kavuşturmuş ve Üniversitelerarası Kurul 26.09.2005 tarihli karar toplantısında Dr. Ali KAFKASYALI’yı aklamıştır.

2007 yılında yapılan doçentlik sınavını geçerek "Doçent" unvanını aldı.

Hâlihazırda Atatürk Üniversitesi, Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda öğretim üyesi ve ana bilim dalı başkanı olarak görev yapmaktadır.

Evli üçü hayatta dört çocuk babasıdır.

BAZI YAZILARI
Pervin Behmeni Kaşkayi hayata veda etti 28 Ekim 2021 | 96 Okunma "Soykırım" 13 Mayıs 2021 | 73 Okunma Ermeni meselesine halk edebiyatı penceresinden bakmak (1) 02 Mayıs 2021 | 187 Okunma Sayın Erdoğan’ın Cevabı 26 Nisan 2021 | 144 Okunma Sayın Erdoğan’ın Cevabı 26 Nisan 2021 | 204 Okunma
TÜM YAZILARI