Kars Kazı

Her kaz 2.5 kilo civarında geliyor, kilosu 70 lira, bir bütün kazın fiyatı 180 lira filan tutuyor.Anaçlar baharda kuluçkaya yatıyor, civcivler yaylaya salınıyor, kendi hallerinde, doğada rastladıkları otlarla serpiliyorlar, ekim...

Her kaz 2.5 kilo civarında geliyor, kilosu 70 lira, bir bütün kazın fiyatı 180 lira filan tutuyor.
Anaçlar baharda kuluçkaya yatıyor, civcivler yaylaya salınıyor, kendi hallerinde, doğada rastladıkları otlarla serpiliyorlar, ekim ayı gibi besiye alınıyorlar, irileşmeleri için arpayla besleniyorlar.
Kesimleri yılbaşından sonra yapılıyor, havanın iyice soğuması, kar yağması bekleniyor. “Kazın götü buza değince lezzetlenir” deniyor.
Tüyleri yolunuyor, gövde komple tuza yatırılıyor, açık havaya, rüzgar görecek şekilde asılıyor, 45 gün ayazda kurutuluyor.
Kars'ın havasına, toprağına, bitkisine has bir türdür, öbür kazların kalbini kırmak istemem ama, öbürleri planörse, Kars kazı boeing'tir, tadı başka yörelerdeki kazlara benzemez, salamura esnasında eti yumuşar, eti butu ciğeri öbür kümes hayvanları gibi kokmaz, yağı ağır gelmez.
Öyle her canın çektiğinde bulamazsın, senede anca 200 bin Kars kazı yetiştiriliyor, Kars yöresinin kapasitesi talebe yetmiyor, başka bölgelerde yetiştirilen kazları internet satışıyla Kars kazı diye kakalayanlar var, kaz gibi yolunmamak için dikkatli olmanız lazım, Anadolu'dan vazgeçtik, Çin'den getirip orijinal Kars diye satan var.
Protein kaynağıdır ama, kolestrolü kırmızı ete yakındır, nasıl olsa beyaz et diye fazla yumulmamak gerekir.
Tandırı, güveci, beğendisi, tiridi, kavurması yapılır, suyuna da şahane bulgur yapılır, ben size fırında patatesli tarifini vereyim…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hoşçakalın 10 Mart 2023 | 7.350 Okunma Çok muhabbet tez ayrılık 07 Mart 2023 | 7.116 Okunma Sözcü Televizyonu 21 Şubat 2023 | 3.827 Okunma Tercih, her şeydir 19 Şubat 2023 | 8.727 Okunma Üç oda bir tabut 18 Şubat 2023 | 4.037 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar