Bir Adnan Menderes portresi

27.05.2016 CumaBABIÂLİ emekçilerinden gazeteci Orhan Karaveli'nin 66 yılı bulan bir meslek kıdemi var.Günümüzde ise daha çok ilgiyle okunan kitapları ve Atatürkçü kişiliğini yansıtan konuşmaları...

27.05.2016 Cuma
BABIÂLİ emekçilerinden gazeteci Orhan Karaveli'nin 66 yılı bulan bir meslek kıdemi var.
Günümüzde ise daha çok ilgiyle okunan kitapları ve Atatürkçü kişiliğini yansıtan konuşmaları ile tanınıyor. (Pazar gecesi Halk TV’deki söyleşisi nedeniyle çok kutlama almış...) Bir zamanların muhalif ve etkili Vatan gazetesinde köşe yazıları yazarken, dönemin başbakanı Adnan Menderes’le tanışmış ve aldığı davet üzerine birlikte olmuşlardı.

27 Mayıs 1960 ihtilalinin yıldönümünde bize anlattıkları özetleyelim:

“... 1959 sonları; ülke, ekonomik ve toplumsal bir çalkantı içinde. Bir yerlere doğru yuvarlanıyor. 10 yıldır iktidardaki Demokratik Parti’nin ‘Vatan Cephesi’ gibi alışılmadık girişimleri nedeniyle rahatsız ve tepkili. Gençler sokaklara dökülmeye başlamış. Yıllık 300 milyon dolarlık ihracat 500 milyonluk ithalatı karşılamaktan uzak. Bakkallarda kahve bile bulunmuyor. Menderes, dümen suyundan çıkmadığı dostundan yeni bir yardım umuduyla Amerika’da. Yanında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rüştü Erdelhun’la Dışişleri ve Maliye bakanları da var. Bir ‘Küba röportajı’ için gazetem adına ben de oradayım. Menderes, ‘Beyaz Ev’de Başkan Eisenhower’ı ziyaret ederek 600 milyon dolarlık bir yeni yardım istiyor ama cevap olumsuz!

Washington’da Amerika’nın ‘Menderes’i sildiği’ söyleniyor. Eisenhower, eski dostu üzülmesin diye olacak, konuğuna uçaklarından birini tahsis etmiş. ‘Gidip biraz dolaşsın ülkemde. Belki de iyi gelir’ diye düşünmüş olmalı! Aynı günün akşamında büyükelçiliğimizde bana ‘Yarın sabah Amerika içinde bir geziye çıkıyoruz. Birkaç gün dolaşacağız. Bizimle beraber olmak ister misiniz?’ diye soruyor. ‘Memnuniyetle Sayın Başbakan’ diyorum ama hayli şaşırmışım. Orada başka gazeteciler de var ama davet sadece bana yapılmış. Elçiliğin Basın Danışmanı ve yardımcısı ‘Gazeten Vatan hükümete ve Menderes’e karşı. Dikkat et, seni etkilemeye çalışacak...’ diye takılıyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sorunları ortak kutlamaları ayrı 25 Nisan 2024 | 32 Okunma Bir yolculuğun başlangıcı... Özgün mirası korumak 24 Nisan 2024 | 50 Okunma İstanbul ve Ankara’da su fiyatları indirilmeli 23 Nisan 2024 | 47 Okunma Emekli-emekçiye soğuk duş 19 Nisan 2024 | 511 Okunma CHP grubu savaşa hazır… Başkan yardımcılıklarına ‘temiz siyasetçi’ aranıyor 18 Nisan 2024 | 303 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar