"Namazı kendimize mîrac yapmalıyız"

Resûlullah efendimiz buyurdu ki: "İnsanın, Rabbine en yakın olduğu zaman, namaz kıldığı zamandır." Kâdı Yakub Berzebînî hazretleri Hanbelî mezhebi fıkıh, tefsir ve hadîs âlimlerinin...

Resûlullah efendimiz buyurdu ki: "İnsanın, Rabbine en yakın olduğu zaman, namaz kıldığı zamandır."

Kâdı Yakub Berzebînî hazretleri Hanbelî mezhebi fıkıh, tefsir ve hadîs âlimlerinin büyüklerindendir. 409 (m. 1018)’de Bağdad’ın Berzebîn köyünde doğdu. 486 (m. 1093)’de vefât etti. Bir dersinde şöyle yazmaktadır:
Resûlullah efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki:
(İnsanın, Rabbine en yakın olduğu zaman, namaz kıldığı zamandır.) Namaz kılan bir kimse, Rabbi ile konuşmakta, Ona yalvarmakta ve Onun büyüklüğünü ve Ondan başka her şeyin hiç olduğunu görmektedir. Bunun için, namazda korku, dehşet, ürkmek hâsıl olacağından, tesellî ve rahat bulması için, namazın sonunda, iki defa selâm vermesi emir buyuruldu. Peygamberimiz bir hadis-i şerifte, (Farz namazdan sonra 33 tesbîh, 33 tahmîd, 33 tekbîr ve bir de tehlîl) emretmiştir. Bunun sebebi, namazdaki kusurlar (Tesbîh) ile örtülür. Lâyık olan, tâm ibâdet yapılamadığı bildirilir. (Tahmîd) ile, namaz kılmakla şereflenmenin Onun yardımı ve eriştirmesi ile olduğu bilinerek, bu büyük nîmete şükür, hamd edilir. (Tekbîr) ederek de, Ondan başka ibâdete lâyık kimse olmadığı bildirilir.
Namaza dururken, (Allahü ekber) demek, (Allahü teâlânın, hiçbir mahlûkun ibâdetine muhtaç olmadığını, her bakımdan hiçbir şeye ihtiyacı olmadığını, insanların namazlarının, Ona faydası olmayacağını) bildirmektedir. Namaz içindeki tekbîrler ise, (Allahü teâlâya karşı yakışır bir ibâdet yapmaya liyâkat ve gücümüz olmadığını) gösterir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Borcumu ödemek nasip eyle yâ Rabbî!.." 25 Mart 2024 | 91 Okunma Dört mezhep imâmları mutlak müctehiddirler 07 Ocak 2024 | 151 Okunma Haram işlememek için camdan atlayan genç! 06 Ocak 2024 | 323 Okunma Allah'ın düşmanına yardım etmek!.. 05 Ocak 2024 | 117 Okunma Duânın kabûl olmasının şartları ve edepleri... 04 Ocak 2024 | 207 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar