Peygamber Efendimizin vârisi olan âlimler...

"Âlim, hakkı bâtıldan ayıran ve bildikleri ile amel eden zattır. Ehl-i sünnet âlimleri Peygamber Efendimizin vârisleridir." Şemsüddîn ibn-i Vücûhî hazretleri kırâat ve Hanbelî mezhebi...

"Âlim, hakkı bâtıldan ayıran ve bildikleri ile amel eden zattır. Ehl-i sünnet âlimleri Peygamber Efendimizin vârisleridir."


Şemsüddîn ibn-i Vücûhî hazretleri kırâat ve Hanbelî mezhebi fıkıh âlimidir. 582 (m. 1187)’de doğdu. 672 (m. 1273)’de Bağdad’da vefât etti. Âlimlerin üstünlüğü hakkında şunları söyledi:
Âlim, hakkı bâtıldan ayıran ve bildikleri ile amel eden zattır. Ehl-i sünnet âlimleri Peygamber Efendimizin vârisleridir. Bunlara uyanlar kurtulur. Kur’an-ı kerimde buyuruluyor ki:
"Bu misalleri ancak âlim olan kimseler anlar." (Ankebut 43) "Eğer bilmiyorsanız, zikir ehlinden (âlimlerden) suâl ediniz" (Nahl 43) "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" (Zümer 9) "Allah’tan en çok korkan ancak âlimlerdir." (Fatır 28)
Hadis-i seriflerde de buyuruldu ki:
"Âlimin, insanlara üstünlüğü, Peygamberin ümmetine üstünlüğü gibidir."
"Âlimin mürekkebi, şehidin kanı ile tartılır, âlimin mürekkebi, ağır gelir."
"Âlimler, benim ve diğer Peygamberlerin vârisleridir."
"Âlim olmayan veya ilim öğrenmeye çalışmayan bizden değildir."
Resulullah Efendimiz (sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem) bir hadîs-i şerîfte de şöyle buyurmuşlardır: “İlim öğrenmek, her Müslümana farzdır.”
[Âlimler, buradaki ilimde ihtilâf ettiler. Kelâm âlimlerine göre, bilinmesi lâzım olan ilim kelâm ilmidir. Çünkü tevhîde onunla ulaşılır. Allahü teâlânın zâtı ve sıfatları onun ile bilinir. Fakîhler; ibâdetler, helâl ve haram olan şeyler, fıkıh ilmi olduğunu söylediler. Müfessirler ve hadîs âlimleri ise, Kur’ân-ı kerîm ve hadîs-i şerîfleri bilmektir; çünkü bütün ilimlere onlarla ulaşılır, dediler. Kısaca, her ilim dalındaki âlim, buradaki ilmin, kendi meşgul oldukları ilim olduğunu söylediler. Fakat biz, buradaki ilimden maksadın âhıret ilmi olduğunu deriz. Bu ilim iki çeşittir. Biri muâmele ilmi, diğeri mukâşefe ilmidir. Muâmele ilmi: İbâdetler, âdetler, muhlikât (insanı helake ve felakete götüren şeyler) ve münciyât (insanın kurtuluşuna sebep olan şeylerin) ilmidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Borcumu ödemek nasip eyle yâ Rabbî!.." 25 Mart 2024 | 91 Okunma Dört mezhep imâmları mutlak müctehiddirler 07 Ocak 2024 | 151 Okunma Haram işlememek için camdan atlayan genç! 06 Ocak 2024 | 323 Okunma Allah'ın düşmanına yardım etmek!.. 05 Ocak 2024 | 117 Okunma Duânın kabûl olmasının şartları ve edepleri... 04 Ocak 2024 | 207 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar