BÜYÜK MÜDERRİS Harputlu Abdüllatif Efendi

Resûl-i ekrem efendimiz buyurdu ki: “Abdest alıp azâlarını yıkayan her kul, ne zaman bir uzvunu yıkarsa, o uzuvdan su ile beraber günahlar dökülür.” Harputlu Abdüllatif Efendi son devir Osmanlı âlimlerindendir....

Resûl-i ekrem efendimiz buyurdu ki: “Abdest alıp azâlarını yıkayan her kul, ne zaman bir uzvunu yıkarsa, o uzuvdan su ile beraber günahlar dökülür.”

Harputlu Abdüllatif Efendi son devir Osmanlı âlimlerindendir. 1257 (m. 1842)’de Harput'ta doğdu. İstanbul'da Fâtih medresesini bitirip ica­zet aldıktan sonra Beyazıt Camii dersiâmlığı ile Meclis-i Tedkîkat-ı Şer'iyye üyeliğine tayin edildi. Medresetü'l-vâizîn'de de kelâm dersleri okutan Abdüllatif Efendi 1334 (m. 1916)’da İstanbul'da vefat etti. Bir dersinde şunları anlattı:
Allahü teâlâ Kur’ân-ı kerîmde meâlen; “Orada (Kûba mescidinde),günahlardan ve pisliklerden temizlenmeyi seven kişiler vardır. Allah da böyle çok temizlenenleri sever” buyuruyor (Tevbe-108). Resûl-i ekrem efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) bir hadîs-i şerîfte; “Temizlik îmânın yarısıdır” buyurdu. Hazret-i Osman (radıyallahü anh) şöyle anlattı: Resûl-i ekrem efendimiz ile beraber idim. Huzûrunda abdest alan birisi var idi. Bu sırada Resûlullah efendimiz güldüler. Bunun üzerine “Niçin güldünüz, yâ Resûlallah?” dedim. Resûl-i ekrem efendimiz, “Allahü teâlânın, abdest alan kuluna olan ikramına güldüm. Abdest alıp azâlarını yıkayan her kul, ne zaman bir uzvunu yıkarsa, o uzuvdan su ile beraber günahlar dökülür” buyurdu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Borcumu ödemek nasip eyle yâ Rabbî!.." 25 Mart 2024 | 91 Okunma Dört mezhep imâmları mutlak müctehiddirler 07 Ocak 2024 | 151 Okunma Haram işlememek için camdan atlayan genç! 06 Ocak 2024 | 323 Okunma Allah'ın düşmanına yardım etmek!.. 05 Ocak 2024 | 117 Okunma Duânın kabûl olmasının şartları ve edepleri... 04 Ocak 2024 | 207 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar