Yazar tıkanması

İngilizce'de “writer’s block” olarak bilinen ve dilimize “bloklanmış yazarlık” veya “yazar tıkanması” diye çevrilen durum, bilimsel olarak şöyle tarif...

İngilizce'de “writer’s block” olarak bilinen ve dilimize “bloklanmış yazarlık” veya “yazar tıkanması” diye çevrilen durum, bilimsel olarak şöyle tarif ediliyor: “Yazarın artık yazacak konu bulamaması veya bulsa dahi yazıyı sürdürememesi.”

Bu ölümcül hastalık gibidir, yazarı bir defa vurdu mu kurtulmak çok zordur.

Pençesine kolay düşeceğim bir hastalık olarak hiç görünmezdi bana.

Ama hastalığa “writer’s block” adını veren Psikiyatr Edmund Bergler, “Ben bugüne kadar normal olan bir yazar görmedim” demişti.

Evet haklıdır, bizler tür olarak pek normal değiliz. İyi yazar olmak, farklı bakmayı, farklı tavır almayı, sıradan olmamayı, herkesten farklı görmeyi gerektirir.

Hep böyle olmaya uğraştım; farklılığımın bir boyutu olarak makul bir iyimserlik içinde olmak için çalıştım.

Sadece bu yüzden temelde bir mizah yazarı olarak işe başladım ve hâlâ ruhen çok derinlerimde öyleyim.

Felaketler anında bile gülümsenecek yön bulmaya çalışmak, yaşananlar karşısında ısrarla iyimser makullüğü sürdürmek, beni yazar olarak tıkanmanın dışında ve ayakta tutan özelliklerimdi.

Ama açıkça söyleyeyim, şu aralar korkunç bir yazar tıkanması hastalığına düşmek üzereyim.

Bu memlekette olanlar gülümseme duygumu, iyimserliğimi ve makullüğümü öldürmek üzere. Bunları kaybettiğimde yazı yazmam da manasızmış gibi gelecek bana. Bu sonuca varacağım diye çok ürküyorum.

Ülkenin yeni normali haline gelen olaylar, benim tek değer verdiğim sermayem olan yazarlığımı hızla elimden alıyor.

Ekrana yeni bir flaş haber gelecek diye cep telefonumu elime almaktan, gazeteyi açıp okumaktan, TV’de haber dinlemekten ürker hale geldim.

Çünkü Türkiye gerçeği hakkındaki her yeni gelişme, “yeni Türkiye” adı verilen bu hal hakkında gördüğüm her gerçek, beni ben yapan, yıkılmadan ayakta tutan, hayattaki tek sermayemi, yazarlığımı kanırta kanırta elimden alıyor.

Türkiye bana biraz zaman tanısa, bu korkunç durumda bile iyi olabilecek bir durumu uğraşarak bulacağım, iyimser makullüğümü yine anlatacağım, ama artık gücüm kalmamaya başladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 268 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 160 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar