İnsana insanlığını hatırlatmak

"İnsaniyet Zirvesi" İstanbul'da toplandı.BM'nin tertiplediği bu toplantıya Türkiye, ev sahipliği yapmakta. Öyle ki zirveden dolayı yeni hükümetin kurulmasını bile tecil etmiş vaziyetteyiz.Birleşmiş Milletler, tarihinde...

"İnsaniyet Zirvesi" İstanbul'da toplandı.
BM'nin tertiplediği bu toplantıya Türkiye, ev sahipliği yapmakta. Öyle ki zirveden dolayı yeni hükümetin kurulmasını bile tecil etmiş vaziyetteyiz.
Birleşmiş Milletler, tarihinde ilk defa böyle bir toplantı düzenledi. Eğer garip karşılamamak gerekirse Genel Sekreter Ban Ki Moon'un verdiği bilgiye göre 150 ülkeden 23 milyon insanla istişare edilerek bu toplantıya karar verilmiş.
60 devlet doğrudan iştirakçi. 120 devlet temsilci bulundurmakta. 193 üyeli BM'nin 180 üyesi devlet veya hükümet başkanı, yahut bakan seviyesinde, değilse temsilci göndererek toplantıda yerini aldı.
Bir vakitler "Sütlüce Mezbahası" olan Haliç Kongre Merkezi'nde insanı maddeten veya mânen boğazlayanlar kınanmakta. BM genel kurulu, böylece iki günlüğüne İstanbul'da toplanmış oldu.
Bunun sebebi Türkiye'nin merhametidir. Gerek BM genel sekreteri ve gerekse Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın verdiği resmî malumata göre yeryüzünde 130 milyon insan, insanî yardım beklemektedir. Bunlar yoksulluktan zelzeleye kadar türlü âfetlerin mağdurlarıdır. 60 milyon insan da evini terk etmiş vaziyettedir. Suriyeli, Afgan ve Iraklı mülteciler bu sayıya dahildir.
Türkiye AFAD, TİKA, TDV ve Kızılay gibi kuruluşlarıyla 140'tan fazla memlekette mağdura, düşküne, öksüze, yetime, aça, kimsesize..... yardım etmektedir. Her sene bu uğurda yaptığımız harcama 6.4 milyar dolardır. Bu meblağ, millî gelirimize bölündüğünde Türkiye, "en cömert ülke" şerefine nail olmaktadır.
Diğer taraftan ülkemiz, Türkiye'ye kabul ettiği Suriyeliler başta olmak üzere, Irak ve Afgan mültecilere bugüne kadar 10 milyar dolar harcamıştır. Malûm zengin devletlerin verebildiği para ise sadece 455 milyon dolardır.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dünya yönetim sorumluları önünde etliye-sütlüye dokunmayan bir konuşma yapmadı. Aksine, onların vicdanlarını harekete geçirmeye dönük sarsıcı bir konuşma yaptı.... Fakat... nâfile. İyilikten nasibi olmayan için ne yapılsa nâfile! Burada mesele medeniyetler farkından doğmakta. Batılı ülkelerin her birinin geçmişinde sömürgecilik vardır. Hâlen de devam etmekteler. Avrupa'dan çıkarak Avrupa dışındaki bütün toprakları asırlarca sömürdüler, yer altı ve yer üstü kaynaklarını alıp götürdüler. Bu sömürü çarkını devam ettirmek için bura halklarını köleleştirdiler, mankurtlaştırdılar, fakirleştirdiler, birbirine düşürerek silah sattılar, darbeler yaparak vesayetle yönettiler.
Ortada bir insanlık suçu varsa -ki mutlak mânâda var- bu suçun failleriyle oturmuş, mağdur ve mazlumları konuşmaktayız. Doğru; ancak, ne yaparsınız ki şartlar buna mecbur kılmakta.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
SABIR TAI ATLADI!.. 27 Nisan 2024 | 9 Okunma DEERLER YERNE OTURTMAK!.. 25 Nisan 2024 | 94 Okunma SOHBET 20 Nisan 2024 | 88 Okunma 5816 SAYILI KANUN 18 Nisan 2024 | 335 Okunma OYUN VE HAKKAT 16 Nisan 2024 | 45 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar