‘Glutation’u takdimimdir

Glutation doğal mucizelerden biri... Antioksidan özelliği başta olmak üzere pek çok olumlu etkisi, görevi var. Glutation Allah vergisi doğal mucizelerden biri. “Glutamin+sistein+glisin”in, yani üç aminoasidin birleşiminden...

Glutation doğal mucizelerden biri... Antioksidan özelliği başta olmak üzere pek çok olumlu etkisi, görevi var.
Glutation Allah vergisi doğal mucizelerden biri. “Glutamin+sistein+
glisin”in, yani üç aminoasidin birleşiminden oluşan müthiş bir madde.
Pek çok işi, farklı marifetleri var. Birincisi “antioksidan” gücü. Glutation sağlık zararlısı olduklarını iyi bildiğimiz serbest radikallerin (yani zararlı paslandırıcı/oksitleyicilerin) en amansız düşmanı.
Yapısındaki elektronu serbest radikale verip onu “zararsız” hale getiriyor. Bunu yaparken kendini de feda ediyor. Çünkü elektronunu serbest radikale verip sizi oksitlenmeden kurtarırken o bizzat kendisi oksitlenmiş oluyor.
Ama fazla üzülmenize gerek yok. Çünkü pek çok hücresel süreçte olduğu gibi burada da mükemmel bir “ekip çalışması” var. Eğer yeterli miktarda “yardımcınız” varsa olay yerine onlar intikal edip ona elektron vererek adeta yeniden canlandırıyor.
Glutation’un fonksiyonları sadece serbest radikal avcılığı, yani bir anlamda yaşlanma geciktiriciliği ile sınırlı değil. O “detoks” süreçlerinin de baş aktörlerinden.
Ayrıca yaşamsal başka pek çok fonksiyonda görevli. Adeta bir orkestra şefi. 150 yıl kadar önce tarif edilen “biyolojik iç denge”mizin vazgeçilmez ileri uç oyuncularından biri.
B12, D, C VE K2 VİTAMİNİ: DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Sağlığın her alanında olduğu gibi vitaminler için de “doğru bilinen yanlışlar, yanlış bilinen doğrular” var. Mesela çoğumuz hâlâ “B12 vitamini kilo yapar” diye düşünüyoruz.
Doğrusu şu: B12 vitamininin yokluğu değil, çokluğu kilo yapıyor.
Keza D vitamini için de aynı yanlış düşünce geçerli.
D vitamininin çokluğu değil, azlığı, yani noksanlığı kilo almayı kolaylaştırıyor.
Yine çoğumuz C vitamini

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 427 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 655 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.488 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 481 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 445 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar