Kalsiyum damarı bozar mı?

Kalsiyum hapları eskiye oranla daha yaygın kullanılıyor. Fakat "kalsiyum desteklerinin oluşturabileceği sağlık riskleri" konusunda artık bazı kuşkular var. Biz doktorların da bu konuda yeterli özeni gösterdiğimizi...

Kalsiyum hapları eskiye oranla daha yaygın kullanılıyor. Fakat "kalsiyum desteklerinin oluşturabileceği sağlık riskleri" konusunda artık bazı kuşkular var. Biz doktorların da bu konuda yeterli özeni gösterdiğimizi, eczacılarımızın gerekli uyarıları yapmadıklarını belirtelim. Kısacası konu mühim!
Kalsiyum hapları eskiye oranla daha yaygın kullanılıyor. Özellikle menopoz öncesi ve sonrasında hanımlar, kemik erimesi (osteoporoz) sorunu ile mücadele edebilmek adına kalsiyum haplarına yöneliyor.
Bunu yaparken de "kulaktan dolma" bilgilerle hareket edip "yuttukları hapın içinde ne var?" ve "hangi kalsiyum tozunu, ne miktarda içeriyor?" gibi sorulara yanıt aramayı dikkate almıyorlar.
Biz doktorların da bu konuda yeterli özeni gösterdiğimizi, eczacılarımızın gerekli uyarıları yapmadıklarını belirtelim. Kısacası konu mühim!
Önemli bir nokta da şu: Son zamanlarda "kalsiyum desteklerinin oluşturabileceği sağlık riskleri" konusunda bazı kuşkular var.
Bazı araştırmaların sonuçlarına bakılırsa kalsiyum desteği almak, özellikle dozu abartıldığında damar sertliğini hızlandırıp kalp krizi riskini yükseltebiliyor.
Peki bu durumda "osteoporoz tehdidi" olanlar ne yapacaklar? Lütfen "magnezyum ve K2" kutusunu ve "K2 neden önemli?" notunu dikkatle okuyunuz ve kararı ondan sonra veriniz...
ÇÖZÜM
Magnezyum ve K2 şart!
Bence doğrusu şu: Kalsiyum desteği alanların kullandıkları ürünün içeriğine, içindeki bileşenlere ve miktarlara dikkat etmeleri lazım. Kalsiyumu destek olarak yutan herkesin aynı zamanda uygun miktarda magnezyum ve K2 vitamini de alması gerekiyor.
Magnezyum vücudumuzdaki kalsiyum kanallarının doğal kilidi. Yeterli olmadığında hücrelerin içindeki kalsiyum miktarı artıyor, dokularda kalsiyum tuzları birikmeye başlıyor, "sertleşme" ve/veya "kireçlenme" başlayabiliyor. Damarların duvarındaki hücrelerde kalsiyum birikimi damarları kalınlaştırıp daraltan, "aterosklerotik" plaklara neden olabiliyor. Bu durum en başta kalp ve beyin olmak üzere organların beslenmesini bozuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 446 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 439 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 520 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 534 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 729 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar