Eğitim, veliler, öğrenciler, okullar kasabın bıçağı altında

Proje Okulları: Veliler sahipsiz ve feryat figan, CHP suspus Proje Okulları üzerine pazartesi günkü yazıya ülke çapında gösterilen büyük ilgi, eğitimin bu ülkenin en önemli, tabanda hatta şu sırada bir...

Proje Okulları: Veliler sahipsiz ve feryat figan, CHP suspus

Proje Okulları üzerine pazartesi günkü yazıya ülke çapında gösterilen büyük ilgi, eğitimin bu ülkenin en önemli, tabanda hatta şu sırada bir no’lu konu olduğunu gösteriyor. Medya ilgisiz. CHP soru önergesi vermekle yetiniyor. Eğitim tamamen iktidarın dinci yapılaşmasının bir aracına dönüştü. Mesela İstanbul’da bazı ilçelerde ya bir ya iki tane normal lise kaldı, hepsi korkunç bir hızla imam hatipleştiriliyor. CHP aman bana dinsiz imansız derler derin korkusu içinde...
Sahipsiz ve örgütsüz ana babalar feryat figan mektuplar gönderiyorlar. Önce bu mektuplardan örnekler...

Öğrencinin gözyaşları
“Kızım Haydarpaşa Lisesi son sınıfta. Köklü ve başarılı öğretmenlerin ileriye taşıdığı bir okul. Türkiye’nin yüzde 2’lik dilimine girmiş öğrenciler gidebiliyor bu okula. Öğrendik ki, bu yıl ‘Proje Okulu’ olmuş. 2 yıl önce ilk icraat müdür değişimi oldu. Yeni müdürün ilk icraatı da veli-öğretmen toplantısında bir vakıf üniversitesinin, Süleyman Zaim Üniversitesi tanıtımının yapılmasına izin vermesi oldu. Tanıtımın daha ilk dakikalarında, veliler olarak tepki gösterdik ve gösteri yapılamadı. O gün umutlandım; hâlâ bizim gibi insanlar çoğunlukta bu okullarda diye.
Görüyoruz ki, bizim gibi Atatürkçü ailelerin çocuklarının ayağını bu okullardan tümüyle kesmek üzere ‘Proje Okulu’ icadını devreye soktular. Okulun ilk haftası kızım, öğretmenlerin tamamına yakınının gideceğini gözyaşları içinde açıkladıklarını, ağlayarak anlattı. Benim ise öfkem boğazımda düğümlendi, hâlâ geçmedi... Öfkemiz, üzüntülerimiz, endişelerimiz günden güne artıyor. Hâlâ umut var demek istiyoruz, en azından çocuklarımıza, ama olmuyor...”

Lafa bakın: ‘Devlet büyüktür...’
“Biz İzmir’de yaşayan bir grup veliyiz. Çocuklarımızın gittikleri okullar 2 yıl önce ‘Proje Okulu’ olarak ilan edilmişti. Kendi kendimize bu neyin projesi acaba sorduk. Ama bu eğitim- öğretim yılında öğrendik: Okulumuzun öğretmenlerini dağıtma projesiymiş.
Bu okullara öğrenciler sınavlarda yüksek başarı kazanarak girdi. Bu öğretmenler de zamanında sınava girmiş ve alanlarında yüksek lisans veya doktora yapmış öğretmenler. Okul müdürümüz, ‘Devlet büyüktür, gidenin yeri boş kalmaz, dersler aksamaz’ diyor.”
Daha onlarcası…

155 Proje Okul
Bu arada CHP Grup Başkanvekili Levent Gök açıklama yaptı: “6528 sayılı kanun (Dershaneler Kanunu) geçerken AKP milletvekilleri ülke genelinde 10- 15 civarında Proje Okul olacağını, bunların da kadrolarının Bakan tarafından belirlenmesinin bir sakıncası olmadığını belirtmişlerdi. Bu süreçte, illerdeki en gözde okullar Proje Okulu yapıldı ve sayıları 155’e yaklaştı. Bu okullarda yaklaşık 7 bin öğretmen görev yapmakta.”
Gök: 1 Eylül 2016’da Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program Ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği’ni yayımladı. Yönetmeliğe sendikalar dava açtı. 19 Eylül’de yönetmeliğe bağlı yayımlanan genelgede bu okullarda 8 yılını dolduran öğretmenlerden, zorunlu olarak tayin istemeleri talep edildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumhurbaşkanı ve milletin değerleri söylemi, nedir bu? 23 Nisan 2024 | 98 Okunma Millet oyunu geri alır mı? Veya radikal dönüşüm mü? 22 Nisan 2024 | 226 Okunma Saray suçlu arıyor, 900 milyar borca bak diyen yok mu? 21 Nisan 2024 | 356 Okunma Kamu hizmeti bir çadırda da verilebilir... 18 Nisan 2024 | 186 Okunma Milleti birleştirmek ve AKP’nin düşüş dinamikleri 16 Nisan 2024 | 158 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar