Şekil, esas ve süreç... Erdoğan-Trump görüşmesi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Donald Trump'la gerçekleşen görüşmesini "şekil, içerik ve süreç yönetimi" açısından ele almak mümkün.Protokoler gözle...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Donald Trump'la gerçekleşen görüşmesini "şekil, içerik ve süreç yönetimi" açısından ele almak mümkün.
Protokoler gözle bakıldığında;
Erdoğan'ın, Başkanlık özel konuk evi statüsündeki Blair House'da ağırlanmasını notetmek gerek.
Erdoğan'ın, önceki ziyaretlerinden farklı olarak Türkiye'den getirilen makam aracı ileBeyaz Saray'a gitmesi de büyük devlete yakışan bir görüntü idi.
Başkan Trump'ın, konuğunu kapıda karşılayıp, uğurlaması kadar tokalaşma sahnesi de merakla bekleniyordu. Resmi buluşmalardaki öngörülemezliği ile ün salan Trump'ın, Kanada ve Japon başbakanları ile Alman Şansölyesi'ne yönelik tavırları hafızalarda tazeliğini korurken Başkan'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ciddiyetle yaklaşması ve özenli hali her bakımdan dikkate değerdi.
İşin esasına gelince...
Zirvenin yemekli toplantı bölümü adeta Amerikan futbolundaki karşılaşma sahnesi gibiydi. Trump; Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı, Ulusal Güvenlik Danışmanı, CIA Direktörü, Ortadoğu'dan Sorumlu Danışmanı ile masaya otururken, Erdoğan da elindeki dosyaların aktörleri ile yerini almıştı. Dışişleri ve Savunma bakanları, Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı görüşmenin güvenlik ve istihbarat ayağını, Adalet Bakanı ise FETÖ ve Zarrab davasını işaret ediyordu. Enerji ve Ekonomi bakanları da iki ülke ilişkilerinde fırsat penceresi açma arzusunu yansıtıyordu.
İki liderin tarihi toplantısından da hissedildiği üzere Trump henüz, Washington'ın derin dinamiklerine tam hâkimiyet kuramamış. Başkan'ın kendisini kabul ettirebilmek için acil bir başarı öyküsüne ihtiyacı var. Trump'ın, Obama döneminden kalan Pentagon patentli politikaları sahiplenmesini ve terör örgütü YPG ile Rakka operasyonunda karar kılmasını kendi iç zorlukları ile açıklamak da mümkün. Ama ne olursa olsun CENTOM-YPG ilişkisi, Türkiye için sorunlu alan olmaya devam edecek!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyasi iklim değişikliğinin arka plan oyuncuları! 09 Mayıs 2024 | 615 Okunma Osman Kavala ve diğerleri meselesi... 07 Mayıs 2024 | 487 Okunma Siyasette yankı odalarından çıkma zamanı... 04 Mayıs 2024 | 105 Okunma MHP ile konuşmak... 02 Mayıs 2024 | 442 Okunma İstihdam ve rekabet gücü için ortaklık 30 Nisan 2024 | 1.348 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar