Türkiye-Rusya ilişkilerinde son durum

9 Ağustos’ta St. Petersburg’da gerçekleşen Erdoğan-Putin görüşmesinden bu yana Türkiye-Rusya ilişkilerinde neler değişti? Sayın Başbakan’ın hafta içi gerçekleşen Moskova ziyaretinde Binali...

9 Ağustos’ta St. Petersburg’da gerçekleşen Erdoğan-Putin görüşmesinden bu yana Türkiye-Rusya ilişkilerinde neler değişti? Sayın Başbakan’ın hafta içi gerçekleşen Moskova ziyaretinde Binali Bey, mevkidaşı Medvedev ile bütün sorun alanlarının üzerinden geçti. Daha sonra da Sayın Putin’in güçlü talimatlarına rağmen bürokrasinin ağırdan aldığı sorunları-Suriye ve özellikle de Halep’teki dramı Rusya Devlet Başkanı ile görüştü.
***
Edindiğimiz izlenim şöyle; Türkiye-Rusya arasında turizm ve enerji alanındaki sorunlar kısmen aşılmış durumda. Türkiye’ye tatile gelmek isteyen Rus vatandaşları artık pek bir engellemeyle karşılaşmıyor. Carter uçuşları serbest bırakılmış durumda, vizelerde engelleme yok. Bu alanda kalan en önemli iş vizelerin tamamen kaldırılması. Rus tarafı terör olayları nedeniyle güvenlik sorununu öne sürüyor. Buna karşın Türkiye terör saldırılarının Paris-Moskova-Madrid-Brüksel dahil her yerde olabildiğini hatırlattı.
Enerji alanında Türkiye, ziyaret öncesi bir jest olarak ‘Türk Akımı’ projesini Meclis’te ve Beştepe’de onayladı. Sıra Rus tarafında. Akkuyu santrali ile ilgili pürüzler giderildi. İzinler alındı, hızlanacak.
Ancak müteahhitlik hizmetlerinde; gümrüklerde, ulaşımda, ticarette, tarım ürünleri ihracatında henüz telafi edici bir mesafe alınamadı.
***
Sayın Binali Yıldırım, Rusya Devlet Başkanı’nın Halep konusunda Esad rejimine baskı yapmasını ve bombardımanın durdurulmasını istedi. Halep ile ilgili endişelerimize Rusya yönetimi ziyaretin ertesi günü olumlu cevap verdi.
Rus tarafının El-Bab ile ilgili kaygısı dinlendi. Türkiye’nin amacının Halep’e ulaşmak olmadığı, Fırat Kalkanı Harekâtı’nın güneydeki son sınırının El-Bab olduğu konusunda Rusya ikna edildi. Ruslar, Halep’e uzanmayacağımıza inandılar. Rusya, bu durumu Esad rejimine anlatarak rejim güçlerinin El-Bab’a yaklaşmasını ve orada dolayısıyla karşı karşıya gelmemizi engelleyecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda zamanı. 02 Ekim 2017 | 777 Okunma Doğan’ın FETÖ’ye esareti 13 Eylül 2017 | 348 Okunma Darbecilerle gerçekten hesaplaşıyor muyuz? 08 Eylül 2017 | 4.043 Okunma Elini görüyoruz İsrail! 06 Eylül 2017 | 265 Okunma Bayram bir fırsattır, iyi değerlendirelim 01 Eylül 2017 | 119 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar