Sırtımızdan bıçaklandık

Türkiye 5 mil yaklaşanı vuracağını deklare etmiş bir ülke. Rusya ise Türkiye- Suriye sınırında Türk hava sahasını, 5 dakika içinde 10 kez uyarılmasına rağmen ihlal eden SU-24’ün sahibi olan...

Türkiye 5 mil yaklaşanı vuracağını deklare etmiş bir ülke. Rusya ise Türkiye- Suriye sınırında Türk hava sahasını, 5 dakika içinde 10 kez uyarılmasına rağmen ihlal eden SU-24’ün sahibi olan ülke. NATO uçağın hava ihlali yaptığına ilişkin veriyi teyit etti. ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD’e karşı yürüttüğü operasyonun sözcüsü Albay Steve Warren, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağıyla ilgili olarak uçağın 10 kez uyarıldığını kendilerinin de duyduğunu açıkladı. Warren bir şey daha söyledi: “Rusya’nın vurduğu yerlerde IŞİD’e ait unsur bulunmadığını.”

IŞİD’le mücadele eden koalisyonun sözcüsü ayrıca şu tespiti de yapıyor:“Rusların söyledikleriyle yaptıklarının uyuşmaması hakkında endişeliyiz. Ruslar, terörle mücadele ettiklerini söylüyorlar ama rutin olarak yaptıkları Esed rejimini güçlendirmek. Saldırılarının çoğu rejimin çıkarlarını sağlamaya yönelik.”

Hollande ile Obama, görüşme sonrası yaptıkları toplantıda Rusya’nın ılımlı muhalifleri hedef almasının, Esad rejimini cesaretlendirdiği konusunda fikir birliği içinde olduklarını açıkladılar.

Cameron, “Biz nasıl kendi hava sahamızı savunuyorsak, Türkiye’nin kendi hava sahasını koruma hakkına da saygı göstermemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Genel olarak dünya liderlerinin açıklamaları, Türkiye’nin hava sahasını savunmaya hakkı olduğu yönündeydi.

Ancak her biri NATO üyesi olan ülke liderlerinin hiçbiri, NATO’yu teşekkül ettiren anlaşmanın 5. maddesine atıf yapmadı. Bir süredir böyle. Konu Türkiye olduğunda 5. madde adeta yok hükmünde.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millet İttifakı'na kayyum mu atandı? 24 Mayıs 2023 | 286 Okunma 2019'da AK Parti'nin yaptığı hatayı şimdi CHP yapıyor 19 Mayıs 2023 | 322 Okunma İktidar ilk turun galibi oldu, muhalefetin gardı düştü 16 Mayıs 2023 | 1.129 Okunma "Ne işin var orada?" sultası 08 Mayıs 2023 | 571 Okunma Cevabını arayan sorular 28 Nisan 2023 | 127 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar