Darbenin atacağı hocalar atılırken

Başlığı sevgili meslektaşım Ruşen Çakır’dan aldım.Ruşen dün Twitter hesabına aynen şunları yazdı: “Darbe başarılı olsaydı üniversiteden ilk atılacak olan hocaları darbe...

Başlığı sevgili meslektaşım Ruşen Çakır’dan aldım.
Ruşen dün Twitter hesabına aynen şunları yazdı: “Darbe başarılı olsaydı üniversiteden ilk atılacak olan hocaları darbe bahanesiyle atıyorlar”.
Son Kanun Hükmündeki Kararname ile 4,646 kamu personelinin daha görevlerine son verildi.
Çoğunluk öğretmen, bir kısmı jandarma ve polis, ama dün asıl tartışmaya yol açan üniversitelerden çıkarılan 330 kişiydi.
İşin ilginç kısmı, bu defa yalnızca muhalefet kanadından değil, iktidar kanadından da bazı görüş sahiplerinin KHK tasarrufunu eleştirmeleri.
Üstelik genel gerekçenin “terörle mücadele” gibi akan suları durduran bir ifade olmasına rağmen.
Görevine son verilenler arasında mesela Profesör Doktor İbrahim Kaboğlu var. Hukukun üstünlüğünü öne koyan, yanlış bulduğu her adımı kimden gelirse gelsin eleştiren, ama eleştirdiklerinin çoğunluğu tarafından da saygı gören Kaboğlu, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı idi.
Kaboğlu’nun çıkarılması, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın en ateşli savunucularından köşe yazarı Cem Küçük dahi rahatsız etti. Küçük, tam da referandum öncesi bu tür adımların içeriden sabotaj olma ihtimalini dile getirdi.
İktidar cephesinin itirazcıları arasında Anayasa hukukçusu Osman Can da var mesela.

Bunda belki Küçük’ün dikkat çektiği zamanlama kadar, ihraç edilen isimlerin öyle bir çırpıda ortak bir paranteze alınabilecek, kolaylıkla PKK’lı, FETÖcü filan diye suçlanabilecek isimler olmamasından kaynaklanıyor.
Profesör Doktor Öget Öktem Tanör de Bilim Üniversitesi’nden ihraç edildi son KHK ile. Tanör, Türkiye’ye nöropsikoloji bilimini getiren kişi ve usta olarak tanınıyor. Daha önce 12 Mart 1971 darbesi mağduru da olmuş, eşi hukukçu Bülent Tanör de öyle. Profesör Taner “Barış için akademisyenler” bildirisine imza atmış. Bu ise OHAL düzeni içinde yasadışı PKK propagandasına yardımcı olmak suçlamasına maruz bırakabilir her imzacıyı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.590 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar