Zirveden yansıyan

Türkiye, uzun yıllardan sonra ilk kez siyasi birlikteliğin önemli bir görüntüsüne tanıklık etti. Partilerden biri farklı gerekçelerle olmamakla birlikte, Başbakan’ın başkanlığındaki terörle...

Türkiye, uzun yıllardan sonra ilk kez siyasi birlikteliğin önemli bir görüntüsüne tanıklık etti.

Partilerden biri farklı gerekçelerle olmamakla birlikte, Başbakan’ın başkanlığındaki terörle mücadele toplantısı sonrası ortaya çıkan tablo bir ilkti.

Çünkü bu görüntüye bugüne kadar daha çok Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında yapılan toplantılar sonrasında rastlanırdı.

Son 14 yıldır da liderlerin farklı yaklaşımı dolayısıyla Cumhurbaşkanı veya Başbakan’ın başkanlığında yapılan toplantılar sonrası da ortak açıklama çoğunlukla yazılı yapılır veya her parti lideri kendi açıklamasında bulunurdu.

Nitekim Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında 25 Temmuz günü yapılan liderler zirvesi ve Başbakan’ın çağrısıyla 22 Ağustos’ta FETÖ’nün darbe girişimiyle ilgili gerçekleşen liderler zirvesi sonrası da böyle oldu.

O nedenle 114 günün ardından liderlerin kameraların önüne geçip ortak açıklamada bulunması, içeriği kadar Türk siyasi tarihi açısından da önemliydi.

MİLLİ SEFERBERLİK

Liderler zirvesinin hemen ardından bir başka önemli gelişmeye de Cumhurbaşkanı’nın “milli seferberlik” çağrısında rastlandı.

İki durum dün birlikte okunduğu için ilk başta heyecana, hatta OHAL’in üstüne çıkılıp yeni konsepte geçileceğine dönük beklentilere kapı araladı.

Bu algıya Başbakan’ın, “terörle mücadele konusunda liderlerin her türlü yasal düzenlemede katkıyı vereceklerini bildirdiğine” ve Irak ile Suriye’deki terörün “beka sorunu” olduğuna ilişkin sözlerinin Cumhurbaşkanı’nın çağrısıyla birlikte okunması yol açtı.

Hatta muhalefet liderlerinde de rahatsızlığa neden oldu.

GÜVENLİK VE EL BAB

Bütün bunlardan yola çıkılarak zirve sonrası Irak’a sınır ötesi operasyondan veya Halep nedeniyle Şam yönetimine karşı savaştan söz edilebilir mi?

Zirveden yansıyanlara göre böyle bir durum söz konusu değil; hatta konusu dahi geçmemiş.

Hem CHP Lideri Kılıçdaroğlu hem de MHP Lideri Bahçeli, terörle mücadelede istihbaratın önemine işaret edip bu alandaki zafiyete vurgu yapmış ve önlem alınmasını istemiş.

İki muhalefet lideri kanuni, siyasi ve sosyal anlamda bir desteğe ihtiyaç varsa bunu vermeye hazır olduklarını da söylemiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasi zaferi… 29 Mayıs 2023 | 471 Okunma Geleceği depolayanlar... 28 Mayıs 2023 | 110 Okunma Meclis bu sayıya hiç ulaşmamıştı 26 Mayıs 2023 | 449 Okunma Startup partiler… 25 Mayıs 2023 | 132 Okunma Sandığa kimler gitmedi? 24 Mayıs 2023 | 581 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar