Krizin S-300 modeli

TANSİYONUN aşağı çekilirken de yükseliyor olmasının tek nedeni var. Türk-Rus ilişkileri son çeyrek asırda hiçbir zaman köklü temellere dayanmadı, konjonktürel çıkarlara göre oluştu. Ne...

TANSİYONUN aşağı çekilirken de yükseliyor olmasının tek nedeni var.

Türk-Rus ilişkileri son çeyrek asırda hiçbir zaman köklü temellere dayanmadı, konjonktürel çıkarlara göre oluştu.

Ne zaman ki ulusal çıkarlar çatışır, ilişkiler o andan itibaren karşıt kamplara taşınır.

İlginçtir, her kriz sonrasında muhakkak ikili ilişkilerin düzeltilmesine yarayacak önemli bir toplantı mevcuttur.

Aynen 2 hafta sonra gerçekleşmesi beklenirken iptal edilen Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısının öncesinde ortaya çıkan uçak krizi gibi.

Benzer bir süreç Ekim 2012’de Türk jetinin düşürülmesi sırasında da yaşanmış, bir süre ertelenmişti.

Rusya’nın Gürcistan ile ilişkilerinin gerildiği dönemde de bir başka şekilde kriz gelişmiş ve 2008’de Moskova Türkiye’den domates, biber ithalatını durdurmuş; beyaz et girişini de yasaklamıştı.

Bir başka gelişme de bu krizin gelişini haber veren Suriye’de uçan Rus jetlerinin Türk hava sahasını 3-4 Ekim tarihlerinde ihlal etmiş olmasıydı.

Türkiye’nin sert tepkisi üzerine 15 Ekim’de Rusya’dan hava kuvvetleri komutan yardımcısı seviyesinde bir heyet Ankara’ya gelip “olayın tekerrür etmemesi için alınacak önlemleri” belirlemişti.

Ama durum değişmedi, sonrasında da hava ihlalleri devam etti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasi zaferi… 29 Mayıs 2023 | 471 Okunma Geleceği depolayanlar... 28 Mayıs 2023 | 110 Okunma Meclis bu sayıya hiç ulaşmamıştı 26 Mayıs 2023 | 449 Okunma Startup partiler… 25 Mayıs 2023 | 132 Okunma Sandığa kimler gitmedi? 24 Mayıs 2023 | 581 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar