Kürt sorununda konjonktür ve temel açmazlar III

AKP’nin tutarsız, birbirine 180 derece ters ve yanlış politikalarla iyice içinden çıkılmaz hale getirdiği Kürt sorununun temel çelişkileri nasıl aşılabilir? Bir başka...

AKP’nin tutarsız, birbirine 180 derece ters ve yanlış politikalarla iyice içinden çıkılmaz hale getirdiği Kürt sorununun temel çelişkileri nasıl aşılabilir? 
Bir başka deyişle, AKP bu yanlışları yapmasaydı bile varlığını sürdürecek olan Kürt sorunu nasıl çözülebilir? 
Bu sorunun yanıtını önce, cuma günü sözünü ettiğim Murat Somer’in “Milada Dönüş” adlı kitabındaki öneriler üzerinden arayacağım. 
Daha sonra genel bazı değerlendirmeler de yapacağım.

***

Somer, birinci çelişki olan kimlik konusunda, Türk ve Kürt kimlikleri ile ilgili sorunların iç içe geçtiğini şu şekilde belirliyor: 
1) Ortak Kimlik İkilemi: 
“Kürt Kimliği Meselesi: Yasal-kurumsal, sosyal ve siyasal reformlarla Kürtlerin kendi kimliklerinin toplumsal ve siyasal yaşamda özgürce yaşanabildiğini, makbul ve eşit bir kimlik olarak kabul gördüğünü ve güvencede olduğunu kabul etme ihtiyacı.” 
“Ortak Kimlik ve Türk Kimliği Meselesi: Kürt kimliği meselesi reformlarla çözülürken Türkiye’deki ortak kimliklerin zayıflamaması ve Türklerin de kendi kimliklerininaşınmasından endişe duymamaları.” 
Somer bu sorunun çözümünü zorlaştıran öğeleri uzun uzun çözümlediktensonra, Türk ve Kürt kimliklerinin birbiriyle alt-üst gibi hiyerarşik değil, eşitlikçi bir statüde tanınmalarının sorunu çözebileceğine işaret ediyor... 
“Çözümün farklı grupların aynı ad ve içerikle benimsemesi dayatılmayan -yani Türklerin Türklük, Kürtlerin Türkiyelilik adıyla içselleştirebileceği- ve diğer kimliklerle bir hiyerarşi ilişkisi içinde görülmeyen ortak bir millî kimliğin savunulmasındaolduğunu düşünüyorum. (s.32)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir tiyatro bilgesi: Yücel Erten 10 Mayıs 2024 | 98 Okunma Yumuşama ve normalleşmede ‘maarif’ 09 Mayıs 2024 | 163 Okunma ‘Maarif modeli’ karanlığı 07 Mayıs 2024 | 403 Okunma Yumuşama aldatmacası 05 Mayıs 2024 | 282 Okunma İktidarın Taksim inadı 30 Nisan 2024 | 144 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar