Bir yılan hikâyesi: Şu bizim iddianame

Cumhuriyet’ten 10’u tutuklu, 2’si tutuksuz 12 şüpheli iddianame bekliyor. Yani soruşturmayı yürüten savcının, tutuklama isteyecek kadar ciddi “suçlar” bulduğunu düşündüğü...

Cumhuriyet’ten 10’u tutuklu, 2’si tutuksuz 12 şüpheli iddianame bekliyor. 
Yani soruşturmayı yürüten savcının, tutuklama isteyecek kadar ciddi “suçlar” bulduğunu düşündüğü iddianamesini... 
Ama yazmıyor. 
Yoksa yazamıyor mu ? 
O soruşturmada savcılara ifade verenlerden biri benim. O yüzden dosyayı iyi biliyorum. 250 lirayı 250 bin lira göstermek gibi bazı aptalca hileleri bir yana bırakırsak cevaplamamız istenen soruların özü özeti tek cümledir: 
- Cumhuriyet gazetesinin çizgisini niye değiştirdiniz? 
Bu soru bir önkabule dayanıyor. Savcıya göre Cumhuriyet gazetesi yayın çizgisini değiştirmiş? 
Peki, tutun ki değiştirmiş, bunun için savcılardan ya da birilerinden izin almak filan mı gerekiyordu? Yayın çizgisini değiştirmek gibi bir suçun hukukta herhangi bir yeri olabilir mi? 
Kaldı ki yayın çizgisi üstüne savcılığın soruları “savcı tanıklığı”nı kabul etmiş ve o tanıklıkta kendi ideolojik saplantıları ile Cumhuriyet’in yayın çizgisinin uyuşmamasından dolayı “muhbirlik” gibi bir onursuzluğu seçmişlerin sayıp döktüklerinden ibaret. Bir de birkaç gazete yazısı ile eski bir Cumhuriyet çalışanının attığı tweet, savcının elinde suçlama kanıtları oluşturmuş. Savcıya göre bu “suçlar” o kadar ağırmış ki 10 arkadaşımızın tutuklanmasını talep etmiş; tutuklama aygıtına dönüşmüş sulh ceza hâkimlerinden biri de bu talebi “münasip” bulmuş. 
Gel gör ki bir türlü iddianame yazılmıyor, yazılamıyor. 
Ya bir talimat bekleniyor, ki umarım böyle değildir ya da ciddiye alınacak bir iddianame yazmak için elde veri yok... 
O yüzden bir türlü yazılamıyor...

***

Buraya kadar bir özet idi ve sadece okura hatırlatmak için yazıldı. 
İşte bizim iddianameyi yazmayan savcı önceki gün yargıç karşısında idi. Hem de yasa gereği herhangi bir ağır ceza mahkemesinde değil, Yargıtay’da, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde. 
Dünkü Cumhuriyet’te haberi ayrıntısı ile okudunuz. Okumadıysanız bulup okuyun. Çok eğlenecek ve çok öfkeleneceksiniz. 
Bizim soruşturmada savcı olan zat dünkü duruşmada, “Selam Tevhid kumpası” diye anılan bir davada sanık... 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Eyvah, yaşasın, ben yine gidiyorum 09 Eylül 2018 | 4.827 Okunma 25 ay 13 gün sonra 16 Ağustos 2018 | 3.356 Okunma (Siyasal) İslam ve demokrasi 15 Ağustos 2018 | 6.319 Okunma Hem İslam hem demokrasi mi, ya İslam ya demokrasi mi? 13 Ağustos 2018 | 8.225 Okunma Garo Paylan’la imam olmamak için... 12 Ağustos 2018 | 3.774 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar