O ‘zavallı mülteciler’ tarih yazıyor

Gençlere, günümüz dünyasına damgasını vuran yakın tarih gelişmelerini sistemli bir şekilde aktarabiliyor muyuz, hayır.  1990 sonrasında doğmuş ve bugün 20’li yaşlarını süren kuşak...

Gençlere, günümüz dünyasına damgasını vuran yakın tarih gelişmelerini sistemli bir şekilde aktarabiliyor muyuz, hayır. 

1990 sonrasında doğmuş ve bugün 20’li yaşlarını süren kuşak açısından Soğuk Savaş yılları, Çanakkale Savaşı kadar eski bir dönemi içeriyor, oysa, kuşak olarak, o dönemin özellikle yıkılışı sonrası yaşanılan siyasal travmaların içinden geçiyorlar.

Evet, Soğuk Savaş’ın (1947-1991) fiili bitiş tarihi, Berlin Duvarı’nın 9 Kasım 1989’da yıkılması olarak kabul edilir.

13 Ağustos 1961’de bir duvarla birbirinden koparılan kentin doğusunda yaşayan halk, kitlesel gösteriyle o duvarı kırmış, siyasetçilerin ve devletlerin hareketsiz kaldığı bir anda sokaktaki insanlar tarihin yeniden yazılmasının yolunu açmışlardır.

Ama, Soğuk Savaş’ı asıl bitiren gelişme, Duvar’ın yıkılmasından yalnız bir ay sonra, Çekoslovakya (bugün Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olarak ayrıdırlar) halkının ülkenin Almanya ve Avusturya sınırlarına kitlesel olarak yüklenmesi ve sınırlardaki “bölünmüş Avrupa’nın simgesi” olarak kabul edilen dikenli tellerin yok edilmesidir. Aslında yaptıkları, aynı yıl, yaklaşık altı ay önce Macar gençlerin, yine Avusturya sınırına yüklenip, iki ülke arasındaki dikenli telleri ortadan kaldırmasının tekrarıydı. Macarlar, Berlin Duvarı’nın yıkılmasından önce, Avrupa’daki dikenli telleri yıkan bir millet olarak kendilerini gösterdiler.

Bu nedenle... 2015 yılında artan mülteci akımı nedeniyle Sırbistan sınırlarına yeniden dikenli tel döşemeleri, aslında, “sınırsız/dikenli telsiz Avrupa” hayalinin de sonudur!..

Aslında, bu sonu, Avrupalılar kendileri hazırladılar...

Sömürgeci geleneğin yıkıldığı an

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan'ı ezdirmez, İsrail'i tehdit ettirmezler… 14 Eylül 2020 | 1.217 Okunma “Vekil devletler” çağında biz gidersek, İsrail de gider… 10 Eylül 2020 | 2.558 Okunma Bunun için “Yeniden Kuvvayı Milliye Ruhu” diyoruz… 07 Eylül 2020 | 2.597 Okunma S-400'leri derhal aktive edin, bunu da duyurun!.. 03 Eylül 2020 | 3.428 Okunma Bugün Trablus'ta en kritik gün… 31 Ağustos 2020 | 3.685 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar